fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Zaštitnik građana Vranja: Često nam se javljaju zbog nasilja u porodici

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Novoizabrani ombudsman, odnosno zaštitnik građana Vranja Marko Tričković je u izjavi za regionalnu RTV Vranje podsetio da on može postupati po pritužbama građana ili po sopstvenoj inicijativi, ali samo protiv onih propisa i odluka lokalne samouprave, u situacijama kada su povređena prava građana, odnosno ne može da kontroliše zakone i akte koji su republičkog karaktera.

Prema njegovim rečima, u kancelariji lokalnog ombudsmana je tokom 2019. godine bili oko 900 pritužbi građana, ali u preko 600 slučajeva ombudsman nije imao nadležnost za rešavanje, jer se u najvećem broju slučajeva građani javljaju sa pritužbama koje se odnose na republičke organe.

„Građani nam se često javljaju zbog nasilja u porodici. S obzirom na to da nismo nadležni, mi ih upućujemo da se obrate institucijama koje se bave time po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici“ – rekao je Tričković.

Dodao je da se veliki broj pritužbi odnosi i na rad javnih izvršitelja i profesionalnih upravnika, kao i na rad Gradske uprave, konkretno komunalne policije i inspekcije.

Najpre procenjujemo da li smo mi nadležni, nakon toga odlučujemo da li ćemo da postupamo po pritužbi ili ne. Ako procenimo da nema povrede prava, pisanim putem obaveštavamo podnosioca da nema osnove za pokretanje postupka. Ako postoji mogućnost da je došlo do povrede prava građana, u roku od 30 dana smo u obavezi da tu pritužbu pošaljemo na odgovor onome na koga se pritužba odnosi“ – objašnjava.

Pročitajte više:

Neuobičajen izbor – Novi zaštitnik građana u Vranju istaknuti član SNS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci