fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

ZZJZ: Preminulo 5 korisnika doma za stare u Surdulici

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / SURDULICA – Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju dr Slađan Stanković, situaciju u Pčinjskom okrugu zbog širenja virusa COVID-19 nazvao je nepovoljnom i ocenio je da je „na granici vanredne“. On je u izjavi za regionalnu RTV Vranje napomenuo da je primetno zaražavanje u osnovnim i srednjim školama, kao i da je pet osoba iz Doma za stare u Surdulici do sada preminulo od poslediza zaražavanja.

Procenat zaražavanja virusom u okrugu je 37 odsto, od 182 testirana uzorka, kod 67 osoba je utvrđeno prisustvo virusa COVID-19, među kojima je 20 iz Vranja, 19 iz Bujanovca, 17 iz Trgovišta, 6 iz Surdulice i 5 iz Vladičinog Hana.

Stanković ističe da virus u ovom trenutku pokazuje izrazito brzo širenje, visok potencijal, brzo zaražavanje i oboljevanje svih članova porodice.

Opterećuje veliki broj osoba na kiseoniku u kovid bolnicama u Vranju i prvi proj pregleda u kovid ambulanti koji raste. Gotovo trećina obolelih ima srednje tešku ili težu kliničku sliku sa upalama pluća“ – upozorava dr Stanković.

Objasnio se da novi, takozvani antigenski testovi detektuju „svežu“ infekciju do nekoliko dana, a da se brisevi za testiranje PCR metodom uzorkuju ako je osoba negativna na brzom antigenskom, a ima simptome infekcije. Prema njegovim rečima, primetno je zaražavanje u školama, najviše u srednjim.

„Ima i u osnovnim i među nastavnicima, ali srednje škole prednjače i dobro je što su donete nove mere koje se tiču škola“ – dodaje.

Epidemiolog apeluje da se građani koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama i pre poziva lekara i upućivanja na samoizolaciju sami izoluju i izbegavaju kontakte.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci