fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

5 bitnih činjenica o novom Gradskom veću u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Pre nedelju dana potvrđen je mandat novim odbornicima Skupštine grada Vranja, koji su među sobom odabrali nove-stare predstavnike vlasti – gradonačelnika, predsednika Skupštine, ali je Vranje dobilo i nove lokalne „ministre“ sa užim zaduženjima po resorima, koji će biti definisani danas na prvoj sednici.

Prva sednica novog Gradskog veća počela je danas u 08:00 časova, a nakon sednice će na konferenciji za medije u 13:00 časova biti precizirano koja će tačno zaduženja pripasti kojim gradskim većnicima. U međuvremenu su novinari portala Slobodna reč  analizirali radne biografije novih većnika i predstavljamo vam 5 bitnih činjenica o njima:

Prosečna starost je 45 godina

Među novim odbornicima najmlađi je stručnjak za opštinske finansije Bojan Kostić (34), a najstarija ekonomistkinja Izabela Savić (53) kojoj je ovo prvi posao u Gradskoj upravi. Kostić je i u prethodnom mandatu bio gradski većnik, zadužen za budžet i finansije, dok su u radnoj biografiji Izabele Savić angažman u kompaniji Jumko, Turističkoj organizaciji i  Narodnom muzeju u Vranju.

Nema diplomaca političkih nauka ili umetničkih fakulteta

Od desetoro članova gradskog veća, četvoro je sa ekonomskog fakulteta, dvojica su profesori fizičke kulture i tu su po jedan stomatolog, inženjer arhitekture, diplomac Poljoprivrednog fakulteta i jedna pravnica. Među članovima gradskog veća nema stručnjaka iz oblasti političkih, organizacionih ili humanističkih nauka, kao ni stručnjaka iz oblasti umetnosti i kulture.

Jedino je, kada je kultura u pitanju, novoizabrana zamenica gradonačelnika ekonomistkinja Zorica Jović, kao članica gradskog veća zadužena za ovaj resor, u oktobru 2019. godine postala šef tima za saradnju sa organizacijom UNESCO, jer je Vranje uvršteno u Mrežu kreativnih gradova, sa zadatkom da kreira politiku i projekte koji promovišu učešće žena, mladih i ugroženih grupa.

Muškarci dominiraju

Pored zamenice koja će nastaviti sa svojim zaduženjima i u novom mandatu, tim od 10 većnika ima još samo dve članice. To su već pomenuta ekonomistkinja Izabela Savić i diplomirana pravnica Danijela Milosavljević, koja je u prethodnom mandatu bila zadužena za lokalnu samoupravu i socijalna pitanja, a prethodno je radila u Domu za decu i omladinu Olivera Verica Đorđević, kao i JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

Biografije pune „državnog posla“

Pored Danijele Milosavljević sa karijerom u Domu za decu i omladinu, javnoj ustanovi i Gradskoj upravi, inženjer arhitekture Slavoljub Stojmenović je od 2016. do 2020. godine bio pomoćnik gradonačelnika za urbanističke, imovinsko-pravne, komunalne i inspekcijske poslove. Već pomenuta Izabela Savić pre ovog prvog angažmana u Gradskoj upravi, u radnog biografiji ima posao u kompaniji Jumko, bila je na funkciji direktorke Turističke organizacije, a trenutno je zaposlena u Narodnom muzeju u Vranju.

Poznati vranjski preduzetnik i dugogodišnji socijalista Nebojša Zupančić, je tokom devedesetih godina bio zaposlen u Saveznoj upravi carine, a potom i u Ministarstvu finansija. U mandatu od 2012. do 2016. godine je bio gradski većnik zadužen za preduzetništvo, turizam i ugostiteljstvo, a od 2018. do 2020. godine za privredu, ekonomiju i preduzetništvo. Profesor fizičkog Dejan Ivanović je od 2003. godine bio predsednik Fudbalskog saveza grada Vranja, a od 2008. do 2012. godine gradski većnik za sport i omladinu. Od 2018. do 2020. godine takođe je bio u Gradskom veću ali ovog puta zadužen za nacionalne manjine i „romska pitanja“, kako stoji u biografiji.

Doktor stomatologije Aleksandar Stajić je od 2012. do 2016. godine takođe bio član Gradskog veća za resor zdravstvo, dečja zaštita i boračko invalidska pitanja, a u periodu od 2016. do 2020. godine bio je pomoćnik gradonačelnika za primarnu zaštitu i javno zdravlje. Poljoprivredni inženjer Nebojša Stamenković je godinu dana radio u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Vranju, a od 2018. do 2020. godine je bilo gradski većnik zadužen za poljoprivredu, agroekonomiju i razvoj sela.

Najmlađi gradski većnik Bojan Kostić u Gradskoj upravi radi od 2011. godine, na poslovima planiranja i izrade budžeta grada Vranja, a od 2018. do 2020. godine je bio gradski većnik za budžet i finansije. Još jedan profesor fizičkog Nenad Đorđević je od 2001. godine bio zaposlen u Predškolskoj ustanovi Naše dete u Vranju, a od 2016. do 2020. godine je takođe bio gradski većnik za sport i omladinu.

Svi većnici „igraju“ u timu SNS-a

Osmoro članova Gradskog veća u Vranju su i članovi Srpske napredne stranke. Dvojica gradskih većnika koji zvanično nisu članovi SNS-a, Aleksandar Stajić i Slavoljub Stojmenović, su zapravo članovi stranaka koje su u koaliciji sa ovom strankom – Stajić je član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) na čijem je čelu Rasim Ljajić, a Stojmenović je član Pokreta socijalista Aleksandra Vulina.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci