fbpx
13.9 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Al Jazeera: Ekološka katastrofa na Pčinji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

SKOPLJE – Zbog masovne eksploatacije peska u blizini kuća u selima pored Pčinje, ugrožen je život njihovih stanovnika a samoj reci preti ekološka katastrofa, prenosi Al Jazeera Balkans. Vlasnik firme koja već deceniju vadi pesak tvrdi da ima sve dozvole, a stanovnici da institucije ne reaguju na njihove apele.

Na samo nekoliko desetina kilometara od granice Srbije i Severne Makedonije, tri sela na reci Pčinji u blizini Skoplja na „rubu su ekološke katastrofe“. Zbog desetogodišnje eksploatacije peska, na stotinak metara od kuća u selu Srednji Konjari sada su velike rupe ispunjene vodom, nalik jezerima, duboke po nekoliko metara, zbog čega se meštani osećaju ugroženo. Međutim, kako prenosi reporterka televizije Al Jazeera Balkans, oni godinama protestuju bez rezultata.

Kako navodi, pored mesta odakle se pesak kopa i eksploatiše je tok reke Pčinje. Masovna eksploatacija velikih kubikaža peska poremetila je nivo podzemnih voda, ali došlo je i do zagađenja. Sagovornik Al Džazire, predsednik mesne zajednice Srednje Konjare Senad Camić, opominje da je nivo podzemnih voda pao najmanje 6 do 7 metara:

„Ako smo ranije imali vodu na pet metara, sada moramo kopati bunare na najmanje deset. Neki stanovnici sela ostali su i bez vode za piće, naš opstanak je ugrožen“ – ističe Camić.

Nizak nivo podzemnih voda i potreba da se bunari za navodnjavanje kopaju i po nekoliko metara dublje, stvaraju probleme poljoprivrednicima u selu jer njihove njive ostaju bez navodnjavanja, što im utiče na prinose.

Kako se navodi u prilogu, među meštanima raste sumnja u korumpiranost institucija zato što ne štite interese meštana već firmi koje kopaju. Prema rečima građana, osam mesnih zajednica je potpisalo peticiju i potpisi oko 800 ljudi su na njoj, ali „im se čini da se njihov glas ne čuje, jer oni imaju evre i korumpirani su od prvog do poslednjeg“.

Ćazim Osmanović, vlasnik firme koja vadi pesak ove tvrdnje negira i ističe da ima sve potrebne dozvole, kao i da se pesak iskopava u skladu sa pravilima:

„Nisu tačne optužbe da izazivamo ekološku katastrofu. Imamo sve dozvole, radimo u granicama koncesijskog polja, inspektori nas redovno kontrolišu“ – tvrdi Osmanović.

Oglasio se i ministar ekonomije u Vladi Republike Severne Makedonije Krešnik Bekteši koji je pozvao građane da prijave nadležnim institucijama svaki slučaj nepoštovanja koncesije, kako bi inspektori izašli na teren i dali mišljenje Ministarstvu, da bi ono kasnije moglo to da prosledi Vladi, koja i dalje koncesije za eksploatisanje peska.

Privatna kompanija reguliše tok Pčinje, prete poplave

Meštani susednog sela Gornji Konjari tvrde da je državna firma Vodoprivreda dala dozvolu firmi Progres Kompani da reguliše tok reke Pčinje. Međutim, ističe reporter Al Džazire, umesto uređenja prostora, uništava se okolina.

„Napravili su ekološku katastrofu. Posekli su zaštitni šumski pojas pored reke koji nas je čuvao od erozija i poplava. Počeli su da vade pesak iz reke. Umesto da regulišu rečno korito, oni su samo odneli milione kubika peska i ostavili pustoš iza sebe“ – kaže stanovnik Gornjih Konjara Rade Spasovski.

Pod „plaštom“ uređenja korita šest reka, Vodoprivreda je omogućila vađenje peska na 17 lokacija, a na Pčinji je načinjena šteta koja se ne može nadoknaditi, prenosi Al Džazira.

Pročitajte više:

Dolina Pčinje kakvu ne znamo – Neobične zaštićene ptice i nastanak jedne države

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci