fbpx
28.3 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

Alergeni u Vranju dosežu kritičnu tačku: Evo koje biljke vas „napadaju“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prema podacima sa sajta Xeco, koncentracija polena u Vranju je visoka, što je stavilo grad na 13. mesto u Srbiji po koncentraciji alergena u vazduhu. Najviše polena u vazduhu u Vranju trenutno „proizvode“ hrast, trave i kopriva, dok su četinari i grab na granici između srednje i visoke zastupljenosti.

Ove informacije mogu biti zabrinjavajuće za osobe koje su alergične na ove biljke, jer mogu dovesti do simptoma poput kijanja, kašljanja, curenja iz nosa i iritacije očiju. Stručnjaci savetuju da osobe koje pate od alergija redovno proveravaju nivo polena u vazduhu i preduzimaju neophodne mere kako bi se zaštitili od neželjenih simptoma.

Kako savetuju stručnjaci vranjskog Zavoda za javno zdravlje, alergične osobe treba da budu oprezne i da izbegavaju šetnju u prirodi u prepodnevnim satima, kada su koncentracije polena najveće. Preporučuje se zatvaranje prozora stanova i automobila, kao i šetnja posle kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu manje.

Važna preventivna mera je i svakodnevno tuširanje i pranje kose, kao i izbegavanje sušenja veša na otvorenom, jer mokar veš sakuplja polen.

Ako planirate godišnji odmor, treba da se vodite periodom pojave polena u vazduhu na koje ste alergični. Redovan kontakt sa lekarima alergolozima, kao i adekvatna primena lekova za alergije su takođe važni.

Preporučuje se i nošenje zaštitnih maski i redovno provetravanje prostorija u kojima boravite. Takođe, konsultujte se sa lekarom o mogućim terapijama i lekovima koji mogu ublažiti simptome alergije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci