fbpx
11.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

NKEU: Vlada, Vučić i Narodna skupština da reaguju na Rezoluciju Evropskog parlamenta

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) pozvao je danas Vladu Srbije, šefa države Aleksandra Vučića i parlament da reaguju povodom usvajanja Rezolucije Evropskog parlamenta u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da slobodu medija tretiraju kao prioritet prvog reda.

Pozivamo institucije da spreče zloupotrebe koje dovode do neopravdane prednosti pojedinih političkih aktera u medijima i da, u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta, unaprede i zaštite medijski profesionalizam i pluralizam u Srbiji, stvarajući prostor gde bi građani mogli slobodno da iznesu mišljenje, saopštio NKEU.

Navedeno je da NKEU i organizacije civilnog društva godinama upozoravaju na potrebu za rešavanjem slučajeva visokog kriminala i korupcije, na šta i Evropski parlament ukazuje, naglašavajući da su neophodni napori i politička volja, kako bi se postigli opipljivi rezultati.

Nadležne institucije je NKEU pozvao da detaljno, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta, istraže slučaj premeštaja tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pošto su počele istragu korupcije u najvećem javnom preduzeću u Srbiji.

Zbog smanjenja trenda podrške javnosti članstvu Srbije u Evropskoj uniji, NKEU deli zabrinutost Evropskog parlamenta zbog dugogodišnje anti-EU i proruske retorike, koja je široko rasprostranjena u provladinim medijima, čime direktno utiču na oblikovanje stavova javnosti, saopštio je NKEU.

Izražena je zabrinutost zbog retorike istaknutih predstavnika vladajuće koalicije, jer ima direktan uticaj na jačanje negativnih stavova javnosti prema EU i klero-desničarskih stranaka i pokreta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci