fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

APR: Od 17. maja isključivo elektronska prijava za osnivanje firme

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Kako bi uslovi za otpočinjanje poslovanja bili unapređeni, od 17. maja će se registraciona prijava za osnivanje privrednih društava podnositi Agenciji za privredne registre (APR) isključivo u elektronskoj formi, saopšteno je iz APR-a.

To znači da od 17. maja više neće postojati mogućnost da se prijava za osniavnje privrednog društva APR-u podnese u papirnoj formi. U skladu sa izmenama Zakona o postupku registracije u APR-u iz 2021. godine, Agencija je u obavezi da prijave za osnivanje privrednog društva prihvata isključivo u elektronskoj formi, a to je, kako saopštavaju, u skladu sa konceptom e-Uprave i digitalizacije poslovanja celokupne privrede.

„Sa uvođenjem nove elektronske usluge, Agencija će učiniti odlučujući korak u pravcu digitalizacije i nastavka reforme sistema registracije usmerene na pojednostavljenje procedura za pokretanje poslovanja, uz odgovarajuću primenu usvojenih mera za borbu protiv korupcije i uvođenja elektronske registracije, kao najbržeg načina sprovođenja administrativnih postupaka koji se odnose na poslovanje privrednih subjekata“ – istakao je direktor APR-a Milan Lučić za Tanjug, prenosi Euronews.

Registracione prijave za promenu podataka se podnose Registru privrednih subjekata, kao i do sada, samo u papirnoj formi, a Lučić je najavio, kako se navodi, da će u doglednom periodu biti uvedene i ove elektronske prijave, kada se, kako kaže, za to ispune svi tehnički preduslovi.

Iz APR-a navode da se na ovaj način stvaraju uslovi za smanjenje troškova i vremena za osnivanje društva, unapređuje se i proširuje nivo usluga za građane i smanjuje vreme obrade zahteva od strane Agencije, što doprinosi većoj efikasnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci