fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Bez „Pride“ marša ove godine, od Vlade se očekuje regulisanje istopolnih zajednica

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Organizacioni Odbor Beograd Prajda saopštio je danas da je odlučio da se, zbog epidemiološke situacije, događaji planirani za Nedelju Ponosa od 14. do 20. septembra i Prajd Marš 19. septembra održe u promenjenom obliku. Program Nedelje Ponosa će se delom održavati onlajn dok će živi program biti redukovan i organizovan u skladu sa važećim propisima i preporukama državnih organa, navodi se u saopštenju.

Nedelja Ponosa 2020 bila bi 10. jubilarna Nedelja Ponosa, skup događaja posvećenih borbi za prava LGBT zajednice i promovisanju kvir kulture. U saopštenju se ističe očekivanje LGBT zajednice da nova Vlada Srbije usvoji zakon o registrovanim partnerstvima i zakon o rodnom identitetu.

Iako je od 2015. godine presudom Evropskog suda za ljudska prava obavezana da reguliše pitanje istopolnih zajednica, Vlada Srbije već pet godina ne radi ništa po ovom pitanju, propustivši rok koji su sami zadali strategijom za borbu protiv diskriminacije koja je prestala da važi 2017. godine“ – navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je korona virus ogolio probleme LGBT zajednice jer zbog toga što im nije omogućeno da sklope životno partnerstvo, partneri ne mogu da donose odluke o lečenju svog partnera i ne mogu da reše pitanja nasledstva i sahrana.

Posebno su ugrožene osobe koje žive sa HIV kojima je onemogućen monitoring terapije i stanja zbog konverzije infektivnih klinika u Kovid centre kao i osobama koje su u procesu medicinske tranzicije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci