fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Biblioteka počinje aktivnu promociju legata Vere Cenić

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju počela je sa realizacijom projekta „Larus argentatus dr Vere Cenić“, a sprovodiće se u dve faze.

Prva faza projekta obuhvata organizaciju izložbe, sa ilustrovanim katalogom koji je prati, pod nazivom „Larus argentatus dr Vere Cenić“. Ideja je da se izložbom javnosti prezentuje poklon zbirka, koju je porodica Vere Cenić darivala Javnoj biblioteci „Bora Stanković“.

Legat Vere Cenić se sastoji iz 1.827 monografskih publikacija, 98 naslova serijskih publikacija (1501 sveska), velikog broja fotografija i ličnih predmeta (radni sto, stolica, pisaća mašina…).

„Nakon prijema i smeštaja građe u adekvatan prostor, fizičke i kataloške obrade, stekli su se uslovi za temeljno istraživanje i sagledavanje života i rada dr Vere Cenić u novom i sveobuhvatnijem svetlu“, saopštili su iz vranjske biblioteke.

Druga faza projekta obuhvata aktivnosti na pripremi i izradi bibliografije monografskih i serijskih publikacija koje pripadaju zbirci, pod naslovom „Katalog Legata Vere Cenić“, koji bibliografski obrađuje i stručnoj javnosti predstavlja novu i vrednu bibliotečku celinu.

Kako se navodi u dopisu koji je potpisan Zoran Najdić, direktor Javne biblioteke, cilj projekta je „promocija i unapređenje usluga Javne biblioteke, širenje spektra usluga, veća vidljivost ustanove i delatnosti uopšte, edukacija i podsticanje na istraživački rad, potencijalno povećanje broja korisnika i iniciranje novih ideja“.

„Projekat doprinosi optimalnom pozicioniranju legata Vere Cenić u kulturnoj javnosti kao reprezentativne celine i predstavlja podsticaj istraživanju lokalne kulturne baštine“, naveo je Najdić.

Ciljna grupa obuhvaćena projektom su članovi Javne biblioteke (mladi, studenti, istraživači i naučni radnici, koji kontinuirano koriste usluge ove ustanove), potencijalni korisnici bibliotečkih usluga (zaposleni u institucijama kulture, obrazovanju, lokalnoj upravi, visokoškolskim ustanovama i drugi), kao i stanovništvo šire lokalne zajednice.

Rok za realizaciju ovog projekta je decembar tekuće godine. Grad Vranje će projekat sufinansirati sa 200.000 dinara, dok je 600.000 dinara obezbedilo Ministarstvo kulture.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci