fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

„Zlato li turaju u vodu“: Vranjsku porodicu šokirao račun od 50 evra

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

VRANJE – Nakon poskupljenja od 18 odsto u 2021. godini, uprkos obećanju tadašnjeg direktora vranjskog JP „Vodovod“, Gorana Đorđevića, uoči lokalnih izbora 2020. godine, da voda neće poskupeti, za manje od tri godine pojedinim građanima su računi za vodu i kanalizaciju duplirani. Tako, na primer, petočlana porodica, umesto 3.200 dinara, koliko je izdvajala pre prvog poskupljenja, sada mora da plati oko 6.500 dinara. 

Vranjanci su, poslednjih dana, iznenađeni skoro duplo skupljim računima za vodu koji su posledica, najpre, poskupljenja usluga a, potom, nove stavke na računu. Tako sada metar kubni vode košta blizu 62 dinara (61,8), kanalizacija blizu 37,6 dinara po metru kubnom, „investicioni dinar“ košta 5 dinara po potrošenom kubiku, dodatno postoje naknade za korišćenje voda i ispuštanje voda, i nova stavka od 38,3 dinara po metru kubnom – prečišćavanje otpadnih voda.

Kada se sve to stavi na papir i doda PDV, petočlana porodica koja živi u Vranju mesečno za vodu i kanalizaciju mora da izdvoji preko 50 evra.

Direktor JP „Vodovod“, Marjan Stanković, za portal Slobodna reč rekao je da je cena vode od 2021. povećana u maju mesecu te godine, i to za 18 odsto, i podsetio da se, od juna tekuće, na računima nalazi nova usluga, ona za prečišćavanje otpadnih voda, koja se naplaćuje 42 dinara po kubiku utrošene vode sa PDV-om za domaćinstva i firme koje imaju kanalizaciju.

Poslednjih dana na adresu naše redakcije pristigle su žalbe sugrađana o „visokim računima za vodu“.

„Do pre nekoliko meseci, i ranijih godina, mesečni račun za vodu nam je bio oko 3.500 dinara. Nas je u porodici petoro, i troši se otprilike 6-8 kubika po osobi. Međutim, za istu potrošnju je poslednjih par meseci račun bio 4.500 dinara, a iznos na poslednjem računu bio je veći od 6.500 dinara. To je skoro pa duplo povećanje, mnogo je“ – kaže za Slobodnu reč Vranjanka Vera.

Uz komentar da joj „plata nije duplo veća kao što su računi i cene u marketima duplo veće“, pita se „da li ‘Vodovod’ tura zlatne čestice u cevi“.

Direktor JP „Vodovod“ objašnjava razloge dva poslednja poskupljenja usluga ovog preduzeća – prvo od maja 2021. za oko 18 odsto, a drugo od juna 2023. za prečišćavanje otpadnih voda.

Uslov za kredit maksimum 117 dinara po kubiku

„Voda je, maja 2021. godine, poskupela za 18 odsto, kada je prošao zahtev ‘Vodovod’-a na Gradskom veću, a razlog za to povećanje cene vode je usaglašavanje sa uslovima kredita koje nam je KfW banka dala za izgradnju fekalnih kolektora u Industrijskoj zoni, kao i ulicama Maričkoj i Solunskoj. Uslov za dobijanje tog kredita i sufinansiranje KfW banke bio da cena vode bude maksimum 1,05 evra po kubiku, odnosno da se svake godine povećava cena vode u odnosu na stopu inflacije, a da maksimum bude 1,05 evra po kubiku“ – objasnio je Stanković.

Prema njegovim rečima, u pitanju je kredit za fekalne kolektore koji dovode fekalnu vodu do fabrike za prečiščavanje otpadnih voda.

„Ugovor za njihovu izgradnju potpisan je 2011. ili 2012, krajem 2012. i početkom 2013. uzet je kredit, a izgradnja započeta tek 2016. godine. Kad je kredit prema KfW banci došao na naplatu, onda je moralo da dođe do toga da ‘Vodovod’ i Grad ispoštuju usaglašavanje tarifnog sistema koji sam pomenuo“ – kazao je Stanković.

O povećanju računa za vodu od juna 2023, preciznije o naplaćivanju prečišćavanja otpadnih voda, Stanković je govorio kao o „novoj usluzi“.

Novo poskupljenje „nije poskupljenje“ nego „nova usluga“

„To je za nesmetano funkcionisanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što sam objasnio na sednici Skupštine, krajem juna ove godine. To je nova usluga koja se fakturiše 42 dinara sa PDV-om po kubiku utrošene vode za domaćinstva i firme koje imaju kanalizaciju. Ona domaćinstva koja nemaju kanalizaciju a imaju vodu, njima se ova usluga ne fakturiše“ – zaključio je direktor JP „Vodovod“ Vranje.

Stanković je, na skupštinskoj sednici održanoj 29. juna, govoreći o ovom novom nametu i udaru na džep građana, istakao da su „godišnji troškovi ‘Vodovoda’-a za otpadne vode, postrojenja u Ćukovcu, 90 do 110 miliona dinara“.

„Ta je voda 100 posto hemijski i bakteriološki čista. Vranje je jedan od pet gradova u Srbiji koji je izgradio to postrojenje i to najbrže, a poslednji koji uvodi ovu taksu“ – rekao je tada Stanković.

Podsetimo, na portalu Slobodna reč pisali smo o narečenom poskupljenju od 18 odsto, budući da je JP „Vodovod“, 11. marta 2021. godine, Gradskom veću uputilo Zahtev za davanje saglasnosti na cene komunalnih usluga – distribuciju vode za piće i druge potrebe i odvođenje otpadnih voda, u kojem se navodi da je neophodno povećanje cena usluga, jer, „sa aktuelnim, koje nisu menjanje od 2018. godine“, ovo preduzeće „izuzetno teško posluje“.

Stručnjaci JP „Vodovod“ tada su procenili da je neophodno povećanje cena u opsegu „od 27,30 odsto do 57,84 odsto, u zavisnosti od kategorije potrošača“, ali su, ipak, predložili „isti procenat povećanja za sve“.

„Uzimajući u obzir da je to veliko povećanje cene vode koje bi negativno uticalo na sve kategorije potrošača, predlažemo 18,90 odsto povećanje cena kod svih kategorija“ – navodi se u zahtevu objavljenom, marta 2021, na sajtu Gradske uprave.

Voda je, ipak, poskupela 2021. godine za 18 odsto, iako je tadašnji v. d. direktor JP „Vodovod“, Goran Đorđević, Stankovićev prethodnik, gostujući u jutarnjem programu regionalne Radio-televizije (RTV) Vranje, 9. juna 2020. godine, izjavio da „cena vode u narednom periodu neće biti povećana“. Kako je naglasio tom prilikom, ovo preduzeće „nema nameru da poveća cenu vode zato što smo imali povećanje 2018. godine na neki nivo koji smo procenili da je u tom trenutku realan“.

Odbornik u Skupštini grada Vranja za Slobodnu reč je – govoreći o tome zašto su vranjski odbornici izglasali poskupljenje vode – rekao da „ne zna“, ali da ima i toga da „ljudi vide da drugi podignu ruke, pa onda i oni podignu“.

„Možda se neko vodi logikom ‘vidim druge, pa i ja’. Naglasio bih da meni niko nikada nije rekao šta da radim, za koji predlog da glasam ili slično“ – dodao je naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci