fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Bulatović: Nekom smeta privatizacija svega što je oteralo mlade ljude iz Vranjske Banje

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJSKA BANJA – Zgrada ugostiteljskog objekta Kičer, zgrada Specijalne bolnice za rehabilitaciju Vranjska Banja (stacionar), tri pomoćne zgrade i zemljište ukupne površine 3.924 metara kvadratnih oglašeni su juče na sajtu Republičke direkcije za imovinu (RDI) kao objekti za otuđenje, odnosno privatizaciju. Početna cena je 870.304 evra, a među uslovima prodaje, za koju se ponude primaju do 28. jula ove godine, nalazi se očuvanje radnih mesta zaposlenih u stacionaru.

Kako se navodi u tekstu oglasa na sajtu RDI od 13. jula, aktuelni nosioc prava korišćenja objekata koji su javna svojina Republike Srbije je Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji, a novi kupac se obavezuje da zasnuje radni odnos sa određenim brojem lica zaposlenih u „stacionaru“, prema spisku koji je sastavni deo Prodajne dokumentacije.

Sama prodajna dokumentacija trenutno nije poznata za javnost i nju će, nakon uplate od 100.000 dinara moći da dobiju zainteresovani kupci. Takođe, jedan od uslova prodaje je i da se objekti i zemljište prodaju u „viđenom stanju“, bez prava kupca na naknadne reklamacije.

Šta je na prodaju

Prva na spisku je zgrada površine u „gabaritu“ od 430 metara kvadratnih (m2) u kojoj se trenutno nalazi restoran Kičer, ima takozvanu „korisnu površinu“ od 1.204 m2 i građevinsku površinu od 1.318 m2. Sledi zgrada zdravstva Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja, od 1.627 m2, korisne površine 2.257 m2 i građevinske površine od 2.930 m2. Tu su i tri pomoćne zgrade čija je ukupna građevinska površina 425 m2. U ponudi je i deset parcela zemljišta ukupne površine 3.924 m2.

U stacionaru je i Kraljeva kada

Pomenuti stacionar, prema zvaničnim podacima sa sajta Vranjske Banje, nalazi se u banji sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi čija je temperatura veća od 94°, kapaciteta je 140 litara u sekundi i izbija na površinu zemlje iz desetak izvora. Osim visoke temperature, ima izuzetno lekovito svojstvo i pomaže u lečenju svih oblika reumatizma, neuroloških oboljenja, post-traumatskih stanja, bolesti organa za varenje, ginekoloških i kožnih oboljenja. Vranjska Banja jedna je od retkih „kraljevskih“ banja u Srbiji, a u njoj se od 1914. godine lečio i Kralj Petar I Karađorđević. Takozvana Kraljeva kada se nalazi u stacionaru i dan danas koristi.

Portal Slobodna reč je o privatizaciji Vranjske Banje razgovarao sa narodnim poslanikom „odlazećeg“ sastava Narodne skupštine Republike Srbije Slavišom Bulatovićem. Prema njegovim rečima, Vranjska Banja je nakon 40 godina „zahvaljujući našem predsedniku i Vladi“ počela da ide napred a u narednom periodu će se „realizovati ozbiljni projekti kojima će se boriti protiv onih kojima smeta razvoj ove vranjske opštine. Napominje kako su se uz podršku Vlade proteklih godina privatizovali Simpo cveće, hotel Želturist i prodat je takozvani „Skadar na Banjštici“.

Napomenuo je da postoje i oni kojima „smeta razvoj Vranjske Banje“ o kojima otvoreno iznosi negativno mišljenje, ali kaže i da je takvih „vrlo malo“ te da je njihov posao da se „bore protiv njih“.

Svi oni koji su ćutali 40 godina dok je banja uništavana, danas su toliko hrabri i bezobrazni da im smeta privatizacija svega što je godinama teralo mlade ljude iz Vranjske Banje. Svima koji nas kritikuju poručujem da ćemo u narednom periodu imati puno ‘loših vesti’ za njih – ističe.

Najavio je „ozbiljne projekte“ za Vranjsku Banju ali nije želeo da otkriva detalje i potvrdio je da će zaposleni biti u radnom odnosu i kod novog kupca, te da ne moraju da brinu za radno-pravni status.

Sve što je rađeno i radi se sada je u skladu sa zakonom i nikako drugačije. – kaže Bulatović.

Našeg sagovornika smo pitali da prokomentariše i nedavnu prodaju zemljišta Vranjske Banje koja je u javnosti izazvala lavinu komentara zbog, po mišljenju nekih stručnjaka iz PIO fonda, niske cene od 22 evra po metru kvadratnom. Zemljište površine 8.426 kvadrata  u gradskoj opštini Vranjska Banja i objekat hotela čija je gradnja zaustavljena od 3.148 kvadrata prodati su Milenijum timu za 252.564 evra. Prodaja se odnosila na nepokretnosti, a izvorište geotermalne vode je tada ostalo u državnom vlasništvu.

Tu cenu su odredili ljudi koji treba da je odrede. Odgovorno tvrdim da je cena određena u skladu sa važećim zakonskim normama. Ono što je najbitnije, nemojte ‘da od drveta ne vidimo šumu’. – započinje.

Kako kaže, cena od 22 evra po metru kvadratnom je za njega „previsoka“ i imali su sreće da uz pomoć predsednika Srbije pronađu investitora koji je platio tu cenu jer je prepoznao potencijal da Vranjska Banja postane jedna od najlepših „i to ne samo u Srbiji“. Smeta mu što se posle decenija propadanja u prvi plan stavlja cena jer ispada da je „neko ukrao nešto od Vranjske Banje“ i smatra da su „krali“ oni koji su decenijama „uništavali ovu opštinu, zatvarali fabrike i hotele i terali mlade ljude odavde“ kao i da je dolaskom Srpske napredne stranke na vlast u Vranjskoj Banji urađeno više nego ikada, te ih ništa osim „preko 60 odsto građana koji su im dali podršku i koje nikada neće izneveriti“ ne interesuje.

Pročitajte više: Kako je zemljište Vranjske banje prodato za 22 evra po metru kvadratnom

Simpolend otišao u zaborav

Veliki planovi za Vranjsku Banju nisu novost. Prelistavajući list Slobodna reč iz izborne 1996. godine naišli smo na naslovnu stranu na kojoj je maketa takozvanog Simpolenda, kapitalnog projekta, nikada ostvarenog. Tadašnji političari najavljivali su izgradnju sportskih terena, zatvorene bazene, veliki broj butika i prodavnica i drugih pratećih objekata, sa ciljem da Vranjska Banja bude „elitni turistički centar i moderna urbana sredina“. Naš sagovornik, inače poreklom iz Vranjske Banje, se projekta seća, „ali ne bi da se vraća u prošlost“

Ne bi bilo korektno da ja to sada komentarišem, neko je pokazao tada volju da nešto uradi, zašto nije o tome neka sudi neko drugi. – kaže Bulatović.

Projekat „Simpo-lend“, naslovna strana lista Slobodna reč, 12. april 1996. godine, broj 2052

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci