fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

OCD pisale EU: Zahtevajte konkretne rezultate od Vlade Srbije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / BRISEL – S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije proteklih nedelja doživelo ozbiljan udarac, napisalo je sedam organizacija civilnog društva u pismu koje su uputile institucijama Evropske unije. Pismo su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za politicku izuzetnost, Centar savremene politike, Evropski pokret u Srbiji, Centar za evropske politike, Centar za medunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Organizacije civilnog društva su pozvale EU da ostane verna svojim osnivackim vrednostima i pravilima i zahteva konkretne rezultate u primeni vladavine prava i osnovnih demokratskih principa u Srbiji, prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB). Samo demokratska Srbija, čvrsto se oslanjajući na demokratske institucije, biće u stanju da reši svoja otvorena regionalna pitanja. Onome ko tvrdi drugačije, nije stalo do stabilnosti Srbije i regiona, stoji u pismu. Protesti širom Srbije rezultat su velikog gubitka poverenja u vladine institucije, posebno kada je u pitanju borba protiv pandemije COVID-19.

Izveštaji istraživačkih novinara ukazuju na manipulisanje statistikama o slučajevima zaraze korona virusom i smrtnim slučajevima, posebno u nedeljama pre parlamentarnih izbora 21. juna. Ozbiljne sumnje da je broj smanjen, a restriktivne mere ukinute pre izbora da bi se obezbedila visoka izlaznost, naneli su ogroman udarac poverenju građana u zvanične statistike i Vladinu politiku borbe protiv pandemije, napisale su organizacije.

One su istakle da posle parlamentarnih izbora 21. juna neće biti opozicije u srpskom parlamentu i da veliki delovi srpskog društva više neće imati svoje predstavnike u najvišem zakonodavnom telu. Ne samo da je jedan deo opozicije, nezadovoljan izbornim uslovima, bojkotovao izbore, već je izborni proces ozbiljno kompromitovan neuobičajeno velikim brojem nepravilnosti i sumnjom na izbornu prevaru, prenosi EWB.

Nezavisni posmatrači već su ove izbore klasifikovali kao najneregularnije u skorijoj prošlosti, i s pravom se može ocekivati da će njihovi rezultati dovesti do značajne politicke krize. Trenutno političko vođstvo ne pokazuje spremnost da prihvati realnost i smatra da su ovi izbori „istorijska pobeda“, što pokazuje da nije spremno da se uključi u preko potreban široki društveni dijalog o budućnosti demokratije u Srbiji, naglasile su organizacije.

One su takođe napisale da brutalno policijsko nasilje protiv demonstranata u Beogradu, koje su preneli svetski mediji, uznemirujuće podseća na događaje u Srbiji devedesetih godina i ne pripada demokratskoj zemlji koja teži članstvu u EU. Ova eskalacija nasilja, u kojoj se mirni demonstranti nađu izmedu policije i male nasilne grupe, u gore pomenutim okolnostima lako može da se izmakne kontroli. Upotreba sile bila je brutalna i neproporcionalna. Postoje ozbiljne indikacije o umešanosti dela bezbednosnih službi i organizacija bliskih vladajućim političkim strankama u izazivanje nasilja, navodi se u pismu.

Ako se ne ulože ozbiljni napori za poboljšanje stanja demokratije u Srbiji i povratak dijaloga u legitimne institucije, gde on i pripada, trenutna kriza bi se mogla produbiti, a put Srbije ka EU mogao bi biti ugrožen u godinama koje dolaze, zaključuje se u pismu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci