fbpx
35.9 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Centar za socijalni rad: Povećan broj prijava zlostavljanja starijih osoba od početka godine u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U Vranju je povećan broj prijava nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja starijih osoba od početka godine. Stižu prijave i za druge vrste nasilja, ali su trenutno stariji najugroženiji, pokazuju podaci Centra za socijalni rad u Vranju, javlja Radio-televizija (RTV) Vranje.

Kako kaže direktorka Centra za socijalni rad, Jadranka Stojanović, ovi podaci govore o nebrizi za starije ljude i njihovom zanemarivanju, čak i nasilničkom ponašanju, i to ne samo prema vremešnim, nego i bolesnim ljudima.

„Prijave se odnose na zanemarivanje i zlostavljanje starih lica od strane ukućana, odnosno dece, iako oni imaju obavezu da se staraju o svojim roditeljima. Centar za socijalni rad pokreće postupke i otvara se pitanje nakon prijave nasilja, šta sa tim korisnicima koji ne mogu ostati u svom prirodnom okruženju, oni moraju biti zbrinuti na neki drugi način“, kaže Stojanović.

Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad u Vranju, mogućnost je smestiti vremešne sugrađane u neki od staračkih domova, ali je njih malo u Srbiji i već su prebukirani.

„Centri za socijalni rad pribegli su jedinoj mogućnosti koja im preostaje, a to je zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu. Trenutno je sedam korisnika smešteno u šest hraniteljskih porodica. Međutim, ta usluga je u povoju, građanstvo nije zainteresovano, možda i zbog manjka informacija, pa ovom prilikom pozivam svakoga ko misli da ima kapacitete i ispunjava uslove da se javi Centru za socijalni rad, gde će dobiti sve potrebne informacije kako da postanu hranitelji“, objašnjava Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci