fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

CRTA: Omogućite građanima da izađu na izbore bez straha od haosa i građanskog rata

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) poziva najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora iz vlasti i opozicije, da u cilju smirivanja tenzija u javnosti prestanu sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji

Kako se navodi u saopštenju na sajtu CRTA-e, najsvežiji i najdrastičniji primer neodgovornog postupanja je zvanično saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojem ministar, Aleksandar Martinović, tvrdi da opozicione stranke pripremaju izazivanje „haosa, pa i građanskog rata“. Pre ministra državne uprave i lokalne samouprave, i premijerka, Ana Brnabić, u više navrata govorila je o namerama opozicije da „destabilizuje zemlju“ i stvori „haos“.

„Zadatak je Vlade Srbije, pomenutog ministarstva, kao i svih drugih institucija države koje su uključene i povezane sa sprovođenjem izbora, da obezbede uslove za slobodne i poštene izbore i da daju argumentovane odgovore na sve sumnje u integritet izbornog procesa. Državne institucije moraju javnosti da daju činjenice i proverene informacije, a ne da uznemiravaju građane najavama nasilja“, apeluju iz CRTA-e.

CRTA podseća javnost da upravo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije omogućilo da se sprovede nezavisna revizija biračkog spiska, čime je doprinelo rastu nepoverenja javnosti.

„Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi moralo blagovremeno javnosti da pruži tačne podatke u vezi s navodno masovnim i organizovanim promenama prebivališta građana kako bi se raspršile ili potvrdile sumnje u tzv. fantomske glasače. Odgovornost je svih stranaka da motivišu birače programima i politikama i da se, bez obzira na ‘žar’ izborne trke, uzdrže od zapaljive retorike i širenja glasina kojima se dodatno ugrožava poverenje građana u izbore“, javlja CRTA.

Kako se navodi u saopštenju, država mora da bude iznad svih stranačkih sukoba i strategija negativnih kampanja kako bi građanima obezbedila da se u miru informišu o izbornoj ponudi i da bez strepnje izađu na birališta gde će slobodno da glasaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci