fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Dve Vranjanke dobitnice Godišnje medijske nagrade Poverenika i Misije OEBS

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Medijske nagrade koje dodeljuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dodeljene su na obeležavanju Međunarodnog dana tolerancije u Beogradu, koji je ove godine posvećen borbi protiv ejdžizma. Tema konkursa je bila borba protiv diskriminacije i promovisanje ravnopravnosti i tolerancije.

U kategoriji TV prilog prvu nagradu je osvojila novinarka RTS-a Sanja Ljubisavljević Bekić za emisiju „Romi – od mahale do velike scene“. Nagrađena priča, u kojoj se daje prikaz svega onoga sa čime se Romi suočavaju – od loših uslova života, diskriminacije, do teške borbe za uspeh „na velikoj sceni“, emitovana je u RTS-ovoj emisiji „Četvrtkom u 9“.

Novinarka RTS-a Sanja Ljubisavljević Bekić je inače poreklom iz Vranja, gde je završila osnovnu i srednju školu.

Druga i treća nagrada u ovoj oblasti pripale su Aleksandru Miniću sa televizije Forum i Nikolini Kljajić sa Blic televizije.

Istraživanje o femicidu, koje su sprovele novinarke CINS-a, Teodora Ćurčić i Jovana Tomić, osvojilo je prvu nagradu u onlajn kategoriji. Drugu i treću nagradu su pripale Stefanu Mihajlovskom iz Zumera i Jeleni Milenković sa portala Bum93.

Tekst o sigurnim kućama, novinarke Dejane Cvetković iz Vranja, koji je pisala za nedeljnik „Vreme“, poneo je prvu nagradu u kategoriji štampani mediji. Drugu i treću nagradu osvojile su Dunja Karanović iz časopisa Lice ulice i Snežana Rovčanin Tomković iz Večernjih novosti.

Stručni žiri činili su predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji, kao i prošlogodišnji dobitnici i dobitnice prvih nagrada u sve tri kategorije.

Na ceremoniji je predstavljen i Vodič za toleranciju za novinare jer, kako je navedeno, sloboda izražavanja je jako bitna za društvo ali i da ona ima granice, i da je važno da se ona ne pređe.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORNUNS
- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci