fbpx
25 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Traži se povećanje broja pedagoga i psihologa u školama

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Aktiv psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, ujedinjen sa Društvom psihologa Srbije i Pedagoškim društvom Srbije, uputio je danas zahteve nadležnim ustanovama i institucijama za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u našim školama i promenu položaja pedagoga i psihologa u sistemu.

Oni traže povećanje broja psihologa i pedagoga u školama, odnosno da svaka škola ima jednog psihologa i jednog pedagoga, a da se taj broj uvećava zavisno od specifičnosti škola i broja učenika.

„Potrebno je hitno formiranje radnih grupa u kojima će učestvovati predstavnici potpisnika ovog dokumenta, koje bi radile na definisanju standarda kompetencija i normativa rada pedagoško-psiholoških službi kako bi one mogle da doprinesu jačanju vaspitne i obrazovne funkcije škole“, navodi se u saopštenju potpisnika zahteva.

U saopštenju se dodaje da je neophodno definisanje profesionalnog i materijalnog statusa psihologa i pedagagoga u školama.

„Naš cilj nije samo sprečavanje dalje degradacije struke i prevazilaženje aktuelnih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo u školama, već i da svojim profesionalnim znanjima i veštinama doprinesemo da škole postanu dobro i bezbedno mesto za učenike i nastavnike u kojima se nove generacije vaspitavaju i obrazuju da postanu dobri ljudi i članovi društva“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci