fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Leskovčani brendirali i ljutenicu, Vranje bez proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

LESKOVAC – Leskovačka ljutenica upisana je registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobila oznaku geografskog porekla i postala novi brend grada, nakon roštilj-mesa, ajvara i sprže, javljaju Južne vesti.

Dok u zemljama Evropske unije (EU) brendiranje proizvoda nije novina, zaštita srpskih proizvoda počela je od nedavno i za sada se na listi međunarodno priznatih proizvoda nalazi i 85 proizvoda iz Srbije.

Leskovačka ljutenica se pravi pasterizacijom paradajza i ljutih paprika i oznakom geografskog porekla garantuje se da se proizvodi na isključivo tradicionalnan način.

Direktor Regionalne privredne komore Leskovac, Goran Jović, ističe da je, nakon dve godine, zaštićen još jedan brend ovog grada kojem žele da očuvaju autentičnost.

„Nadam se da ćemo prefiks ‘leskovački’ zaštititi i druge brendove ostaviti u nasleđe. Drago mi je što su to shvatili i ostali proizvođači i sada smo ponosni nosioci pet brendova. Tri proizvoda, od 85 u Srbiji su međunarodno zaštićena i još moramo raditi na tom polju“, rekao je Jović.

Prethodno je Leskovac zvanično postao nosilac žiga za roštiljsko meso, ajvar i spržu.

I dok zemlje EU, poput Italije i Francuske, imaju na stotine zaštićenih proizvoda, jug Srbije do sada je oznakom geografskog porekla zaštitio pirotski ćilim, svrljiški belmuž, staroplaninski kačkavalj, leskovački domaći ajvar, vlasinski med, leskovačku spržu, niški burek, belopalanačku papriku vrtku, sukanu banicu, lužničku urdu i vlasinske mlečne proizvode.

Ovo je naročito važno zato što je Srbija među potpisnicima Lisabonske konvencije koja omogućava da se proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom priznaje u još 25 zemalja Evrope, odnosno da se tamo direktno može izvoziti.

Podsetimo, Vranje do sada nije obezbedilo oznaku o geografskom poreklu za neki od autentičnih proizvoda.

Pročitajte više:

Zašto „samsa“ ne može biti na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci