fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

EU zvaničnici – Od „izbori u Srbiji ruganje demokratiji“ do „biće bolje sledeći put“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BRISEL / BEOGRAD – Većina evrospskih zvaničnika, poslanici Evropskog parlamenta i izvestitelji za Srbiju imali su negativne reakcije na izbore održane u nedelju, od blažih komentara da će biti bolje na sledećim izborima ukoliko se nastavi dijalog stranaka i usvoje preporuke, do zahteva da pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije EU ne otvaraju dok se stanje demokratije u zemlji ne popravi.

Borelj i Varhelji: Izbor birača ograničen prednošću vladajuće stranke

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji izdali su zajedničko saopštenje povodom srpskih izbora i preliminarnih nalaza posmatračke misije OEBS-a. U saopštenju se ističe da su na parlamentarnim izborima učesnici mogli da sprovode kampanju i da su poštovane osnovne slobode, ali da je „izbor birača bio ograničen velikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika od strane većine najvećih medija„, gde su se pozvali na preliminarne nalaze i zaključke posmatrača iz Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR)”.

Borelj i Varhelji su istakli da EU iščekuje završni izveštaj i preporuke za buduće izbore OEBS-a i ODIHR-a koji će biti objavljeni narednih meseci.

“Očekujemo da će se svi politički akteri i relevantne institucije uključiti u transparentan, odlučan i sveobuhvatan dijalog o primeni ovih preporuka u cilju rešavanja dugogodišnjih izbornih nedostataka uoči sledećih izbora” – stoji u saopštenju.

Oni ohrabruju novu Narodnu skupštinu da nastavi sa učešćem u međustranačkom dijalogu koji vodu Evropski parlament kako bi se postigao široki međustranački konsenzus o reformama vezanim za EU.

„ohrabrujemo srpske vlasti da se uključe u istinski dijalog širom političkog spektra kako bi započeli važne reforme vladavine zakona, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije” – navodi se.

EU se nada saradnji sa narednom vladom koja će brzo nastaviti hitne reforme neophodne za pristupanje Srbije EU, navode Borelj i Varhelji i ističu da se to posebno odnosi na vladavinu prava koji su presudni za oporavak nakon pandemije COVID-19 virusa.

Kao najveći donator Srbije i investitor, i njen najvažniji trgovinski i ekonomski partner, Evropska unija je u potpunosti posvećena tome da nastavi da podržava proces pristupanja Srbije EU, kao i ekonomski oporavak posle krize izazvane koronavirusom, što podrazumeva i podršku kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji se očekuje na jesen.“ – zaključuje se u saopštenju.

Fajon i Bilčik: Najniža izlaznost od 2000. godine, stranke da nastave dijalog

U zajedničkom saopštenju izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon su istakli da „nepostojanje proevropskih parlamentarnih stranaka u opozicionom bloku ne sme da potkopa proevropsku odlučnost Srbije i njene težnje ka pridruživanju Evropskoj uniji„. Stav Fajonove i Bilčika je i „žaljenje“ zbog bojkota opozicije, zbog uloženog značajnog napora u poboljšanju izbornih uslova kroz unutarstranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta.

„žalimo što su neke opozicione stranke zadržale svoj stav u bojkotu parlamentarnih izbora“ – stoji u zajedničkom saopštenju.

Oni ističu da najniža izborna izlaznost od 2000. godine i nova Narodna skupština gde dve trećine ima samo jedna lista predstavljaju važan izazov za buduću Vladu Srbije. Kako kažu, Skupština ima ključnu ulogu u ostvarivanju doslednih i većinskih težnji građana Srbije za budućnošću u Evropskoj uniji kao i da je to još važnije u kontekstu revidirane metodologije proširenja, koja naglasak stavlja na jačanje političkog angažmana i dijaloga, zajedno sa temeljnim reformama (vladavina prava, demokratske institucije, ekonomija).

„Proces proširenja koji će biti više politički takođe zahteva pojačanu ulogu parlamenata i svih političkih snaga koje igraju ključnu ulogu u sprovođenju reformi i u izgradnji aktivnog društvenog konsenzusa o evropskoj budućnosti zemalja regiona“ – naveli su poslanici.

Dodali su da će Evropski parlament i kroz drugu fazu međupartijskog dijaloga, ostati posvećen radu sa Skupštinom Srbije i svim političkim snagama na podršci ključnim reformama u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti izvršne vlasti.

Socijal-demokrate: Izbori u Srbiji ruganje demokratiji

Druga najveća grupa u Evropskom parlamentu, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), ocenila je u saopštenju da je novi saziv Narodne skupštine Srbije „ruganje demokratiji“ i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok se dovoljan nivo demokratije ne povrati u državi.

Kati Piri, potpredsednica grupe S&D zadužena za spoljne poslove, ocenila je da izbori nisu bili reprezentativni i izjavila da se boji da neće sprečiti dalje propadanje vladavine prava u Srbiji i pozvala Evropsku komisiju koja sprovodi pregovore da „zaista analizira šta je pošlo po zlu“ i da iz toga izvuče zaključke.

“Ovo ne bi trebalo da bude moguće u državi koja je kandidat za članstvo u EU.” – rekla je Piri.

Ona je dodala da ne bi trebalo otvarati nova poglavlja sa Srbijom dok se veliki problemi sa stanjem demokratije ne reše u zemlji. Piri navodi da su kao minimum potrebni slobodni mediji i raznoliki parlament u kojem je predstavljena opozicija.

“Šokirana sam što komesar Varhelji u svojoj sinoćnoj izjavi nije rekao nijednu reč o ovim problemima, niti o zahtevu opozicije da se izbori odlože za kasniji period” – dodaje.

Član grupe S&D i njen portparol u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Tonino Picula dodao je da će ova grupa očuvati bliske kontakte sa sestrinskim partijama koje su bojkotovale ove izbore, napominjući da oni nikada ne podržavaju bojkot jer politička debata mora da se odvija u parlamentu. Ističe da je Narodna skupština ugrožena bojkotom glavnih opozicionih partija, kao i neuspehom bilo koje opozicije da uđe u Skupštinu uprkos spuštenom cenzusu na tri odsto neposredno pre izbora:

„Narodna skupština Srbije je izgubila svoju ulogu kao zakonodavno telo koje predstavlja celo društvo Srbije” – rekao je Picula.

Picula je dodao da je Evropska narodna partija (EPP), čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, dobrim delom odgovorna za ovu situaciju, jer je štitile predsednika Vučića godinama, dok je on pretvarao državu u autokratiju te je pozvao EPP da konačno razmotri članstvo SNS-a.

Fon Kramon: Vladajuća stranka koristi državne resurse kao svoje

Najoštrije reakcije su stigle od poslanice Evropskih zelenih u Evropskom parlamentu – Viola fon Kramon Taubadel je izjavila da su izbori održani u nedelju dokaz da demokratija postaje šuplja pod vlašću Aleksandra Vučića, kao i da je davno pre istih postalo jasno da izbori u Srbiji ne dostižu osnovne demokratske standarde. Izvestiteljka „iz senke“ grupe Zeleni / EFA za Srbiju, osvrnula se i na korišćenje državnih resursa i medije:

„Vladajuća stranka koristi državne resurse kao svoje; medijski pejzaž nije dozvolio pravu raspravu, uznemiravanje i zastrašivanje opozicionih političara nije omogućilo slobodne i fer izbore.“ – ističe.

Fon Kramon je dodala da je bojkot izazvao situaciju u kojoj je pobednik bio jasan pre nego što su i izbori počeli i dodala da je proteklih godina EU dozvolila da se ovo demokratsko nazadovanje desi zbog toga što nije reagovala.

Visoko rangirani političari iz Evropske narodne partije čak su aktivno podržavali gospodina Vučića i pohvalili su ga za njegov rad„, izjavila je Fon Kramon Taubadel, aludirajući na podršku koju je Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci uputio Donald Tusk, predsednik Evropske narodne partije. „Aleksandar Vučić obećava da ćemo imati stabilnu zemlju u našem susedstvu. Ali stabilnost nije dovoljna: želimo da vidimo demokratsku Srbiju„, rekla je Fon Kramon.

Ona je istakla da trenutno stanje demokratije u Srbiji ne dozvoljava da se zemlja pridruži Evropskoj uniji. Dodala je da evropske institucije imaju politiku i obavezu da zatevaju od Srbije da sprovede značajne reforme.

„Mi, članovi grupe Zeleni / EFA, znamo šta želimo: demokratsku Srbiju, koja je članica Evropske unije. Vreme je da druge stranke i institucije EU odluče kakvu Srbiju žele da vide“, zaključila je Fon Kramon.

Podsećamo, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji su održani u nedelju 21. juna uz bojkot većeg dela opozicije. Na parlamentarnom i na lokalnom nivou ubedljivo je pobedila Srpska napredna stranka, ali uz ocenu negativnu ocenu brojnih posmatrača ovih izbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci