fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Evropska unija i UN finansiraju izgradnju stanova i kuća za 500 porodica u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Evropska unija (EU) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) pozvale su lokalne samouprave da se prijave za 12,4 miliona evra vredan projekat za stambeno zbrinjavanje 500 porodica. Javni poziv upućen je sa ciljem da se obezbedi stambena podrška za 500 porodica sa najmanje 1.500 članova na održiv i odgovoran način, kroz izgradnju višeporodičnih zgrada i porodičnih kuća, i kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju stanova i kuća, stoji u saopštenju koje je prosledio UNOPS.

Javni poziv traje do 1. februara 2021. godine, a pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Obavezne će biti i prateće mere aktivne inkluzije za 1.000 korisnika, koje podrazumevaju podršku u oblasti obrazovanja, unapređenje zapošljivosti, samozapošljavanje i pristup različitim uslugama socijalne zaštite.

EU podržava socijalnu inkluziju postizanjem konkretnih rezultata, a promovišemo jednakost, solidarnost, toleranciju i inkluziju – ukratko, pravo na pristojan život“ – rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici..

On je podsetio da je EU najveći donator u Srbiji u svim oblastima, a posebno u socijalnoj inkluziji, i da je u poslednjih pet godina donirala i uložila preko 115 miliona EUR za poboljšanje životnog standarda najugroženijih. Sve informacije o javnom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“.

Zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave biće omogućeno da dobiju odgovore na pitanja o javnom pozivu i Programu na onlajn informativnim sesijama koje će biti organizovane svakog dana od 7. do 11. decembra, u terminu od 11:00 do 13:00.

Javni poziv se raspisuje u okviru programa Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra, a program sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i sa Ministarstvom za evropske integracije.

Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći u poslednjih dvadeset godina, EU kao najveći donator i investitor, kao i ključni trgovinski partner podržava Srbiju u naporima da postane prosperitetnija, održivija, pravednija, bezbednija i demokratičnija zemlja, i posledično, spremna da se pridruži Uniji“ – podseća se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci