fbpx
12.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Film „Guguto Memeto“ Vranjanca Branislava Stošića Ježe najbolji na festivalu u Herceg Novom

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

HERCEG NOVI / BANJA LUKA / VRANJE – Nagrada „Zlatna mimoza“ za najbolji studentski film na ovogodišnjem, 36. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival, pripala je Branislavu Stošiću Ježi, za film „Guguto Memeto“, za koji je scenario pisan po istoimenoj, neobjavljenoj priči Stefana Tićmija. Nedavno je isti film bio među nominovanima na prestižnom filmskom festivalu u Sarajevu.

„Guguto Memeto“ je bajkolika priča smeštena u Selu na rubu razuma, u kojem živi vračara Slutka. Ona predviđa ko sledeći umire, a u njenoj blizini živi slovoslagač Moća – on slaže slova na krstove. Njihove kuće povezane su žicom, a na žici je ptica – glasnica. Moćin život je tih i jednoličan sve dok jednoga dana ne dobije papirić sa svojim imenom.

Žiri festivala u Herceg Novom navodi da je „Guguto Memeto“ bajkovita filmska priča, specifične estetike i višeslojne naracije.

„Film odlikuju uzbudljivi rediteljski postupci i zrela glumačka izvedba, te ovaj diplomski rad koji je primarno namenjen dečijoj publici, svojom neuobičajenom temom i atmosferom, na momente nadilazi okvire studentskog filma“ – navode članovi žirija.

Foto: Privatna arhiva autora

Stošić, inače Vranjanac, student je završne godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AU UNIBL). „Guguto Memeto“ je prethodno bio nominovan i za najbolji studentski film na prestižnom SFF (Sarajevo Film Festival).

„Na nagrade gledam kao na nužno dobro za neke buduće filmove, i drago mi je da je krenulo iz Herceg Novog, jer me za njega vežu lepe uspomene. Ovo je jedan od prvih festivala na kojem je film prikazan, tako da mi je drago da ova prva nagrada zaplovi upravo iz Boke“ – rekao je Stošić nakon uručenja.

Fotografija sa seta; Izvor: Privatna arhiva

Producent filma je Đorđe Ćirić, scenarista, pored Stošića je višestruko nagrađivani pisac Stefan Tićmi, a u autorskoj ekipi su Goran Puzić, Zoran Pilipović, Hajrudin Muhić, Igor Suzić, Zorana Klječanin. U filmu igraju Tijana Pečenčić, Duško Mazalica, Božana Bijelić.

Foto: Jelena Medić

Film je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci