fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Finalisti o „Civrić pulu“: Zabava za porodicu, humor, botovi i neodgovarajući nadimci

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Satirična anketa na stranici Kod Civrića čiji su pratioci birali najomiljeniju ličnost vranjske političke „mejnstrim“ scene prethodnih nedelja „odjeknula je“ među korisnicima društvenih mreža u Vranju, ali i Surdulici. U toku je glasanje za pobednika po sistemu „Final 4“, a pobednik će se znati u subotu ujutru.

Glasači, i po rečima autora poneki „bot“, su do finala doveli troje članova SNS-a: gradonačelnika Slobodana Milenkovića, njegovu zamenicu i članincu Gradskog veća Zoricu Jović, odbornika i koordinatora takozvane Kancelarije za mlade Stefana Filipovića ali i jednog socijalistu – generalnog sekretara Gradskog odbora SPS-a u Vranju i aktuelnog direktora JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja Branimira Stojančića.

Autori Civrić pula su u nedavnom intervjuu za Slobodnu reč izjavili da su 32 kandidata za dueliste sam „crème de la crème lokalne političke scene“ i da nisu izabrani nasumično, već u skladu sa prostorom koji su dobijali što na našoj stranici, što u lokalnim medijima. Glasanje na njihovom Facebook profilu trajalo je nekoliko nedelja. Kako su autori od samog početka primetili pojavu takozvanog „botovanja“ i glasova ljudi koji nisu iz Vranja i ne prate stranicu, rešili su da u ime novoizmišljenog Odbora za hitna pitanja i regularnost takmičenja nekoliko puta upozoravaju glasače na nepravilnosti i uvode nova pravila. Bilo je, po njihovim rečima, nekoliko desetina lažnih profila.

Glasanje se završava u subotu, 19. septembra u 10:00 časova, a u međuvremenu je redakcija kontaktirala finaliste i upitali smo ih za utiske koje imaju o ovoj satiričnoj anketi. Zbog obaveza nije stigao da na upit odgovori jedino gradonačelnik Slobodan Milenković.

Jović: Glasali smo za jednog, nadimci diskutabilni

Stil pisanja autora Kod Civrića podrazumeva kritiku kroz humor i satiru ali i „izmišljanje“ nadimaka na osnovu nekih od osobina ili hobija njihovih aktera, ili pak korišćenje nadimaka iz „gradskih priča“. Jedina žena u finalu, zamenica gradonačelnika i gradska većnica Zorica Jović, najpre nije želela da komentariše objave na stranici:

Smatram da nije u redu korišćenje improvizovanih imena i nadimaka – započinje.

Kako dodaje, Civrić pul je „ništa spektakularno“ u smislu da su ljudi, pa i ona, glasali shvativši sve kao šalu. Njen glas je „otišao“ za gradonačelnika Milenkovića.

Shvatili smo sve kao šalu i izjasnili se o tome ko treba da bude na prvom mestu – kaže Jović.

Filipović: Ne mogu da kažem da nije duhovito

Njen stranački kolega, odbornik, predsednik omladine SNS-a u Vranju i aktuelni koordinator KZM Stefan Filipović na osnovu reakcija na društvenim mrežama, ima pozitivan odnos prema Civrić pulu, a njegovi pratioci su takođe jedni od najaktivnijih glasača. U kratkom komentaru koji je dostavio na zvaničan mejl redakcije napisao je da „svako ima pravo na slobodu izražavanja“ te da to podrazumeva slobodu mišljenja i slobodu primanja i saopštavanja informacija i ideja. Dodao je da „sloboda govora predstavlja temelj demokratije“.

Ne mogu da kažem da nije duhovito. Lično podržavam svaku kreativnost i inovativnost – kratko je prokomentarisao Filipović.

„Niko kao Bane“: Uveseljavaju mi porodicu, neki preozbiljno shvatili

U poslednjem trenutku stiže i zvanična, detaljna analiza i reakcija „genseka SPS-a“ i aktuelnog direktora Urbanizma Branimira Stojančića koji Civrić pul ali i samu stranicu posmatra kao jedan vid zabave koja, kako kaže, „mnogo toga otkrije, ali ništa ne pokaže“. Dodaje da ova Civrići „uveseljavaju“ i njegovu porodicu:

Napominjem, porodicu, jer sam u više navrata bio „meta“ njihovih montaža i komentara, ali za razliku od drugih grupa i portala, uvek su znali meru i ukus – započinje Stojančić.

Pojedinci organizovali „botove“ da glasaju za njih

Prema rečima Stojančića, ova satirična anketa jezabava koja je trebala da uveseli korisnike društvenih mreža“ ali da je bilo i onih koji su ga smatrali ozbiljnim nadmetanjem i dokazivanjem.

Evidentna je želja pojedinaca da se istaknu kao bitne figure u vranjskom političkom životu, pa su organizovali botove koji glasaju za njih – kaže Stojančić.

Smatra da je ova anketa otkrila manjkavost i društvenih mreža i shvatanja politike i političkog života u Vranju, jer „svi na društvenim mrežama daju sebi za pravo da sude o pojedincima, projektima, o urbanističkim, građevinskim, socijalnim, društvenim, kulturološkim, etičkim, verskim, moralnim pitanjima i problemima“:

A kada iste te stavite da od 6 simbola odaberu jedan i glasaju, to ne umeju da urade – nastavlja.

Podeljenost društva i kad je zabava u pitanju

Kada se našao u duelu sa Vladimirom Zaharijevim, Stojančić je primetio karakteristično glasanje pripadnika bugarske nacionalne manjine koji su mu prijatelji na Facebook-u jer niko od njegovih prijatelja koji pripada toj nacionalnoj manjini nije glasao za njega i pored toga što im je, kako kaže, „u privatnom životu puno puta pomogao“.

Ne zameram im. Svakako smatram da bi neki sociolog ili psiholog ozbiljno trebalo da se pozabavi podeljenošću društva kod nas – ističe.

Kako kaže, ponosan je što niko iz Srpske Desnice nije glasao za njega, ko god da je bio na drugoj strani, jer se i u stvarnom političkom životu „ograđuje od svih vrsta ektremizma, a posebno desnice“.

Poštovani prijatelji redakcije, dobrodošli na "Civrić Arenu", dom lokalnih društveno-političkih radnika, gde upravo…

Gepostet von Kod Civrića am Donnerstag, 17. September 2020

Civrići: Humor i satira pokreću ljude na pozitivno delovanje

Prema rečima administratora stranice Kod Civrića, zadovoljstvo im pričinjava činjenica da je kreacija pobrala simpatije među „širokim auditorijumom, kao i da njihove aktivnost nisu ostale neprimećene onima od koji „crpu inspiraciju“.

Čini nam se da je osnovni cilj ostvaren – to je za nijansu inteligentnija zabava od one koja nam se svakodnevno plasira putem većine medija – kaže urednik.

Autori se nadaju da će njihov rad „naterati“ ljude sa političke scene Vranja da shvate da bez obzira na poteškoće, „humor i satira pokreću ljude na pozitivno delovanje“ kao i da će akteri biti ubuduće spremniji da trpe i pohvale, ali i svaku vrstu kritike na svoj račun. Dodaju da su svih 32 takmičara „njihovi pobednici“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci