fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Firma supruge direktora BIA od države dobila 40.000 evra za medijske projekte

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / KRUŠEVAC – Firma ADD Production u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora Bezbednosne informativne agencije (BIA) i funkcionera Srpske napredne stranke Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisana dobila je najmanje 4,6 miliona dinara od države, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Podsećajući da je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. godine utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa pomenutom firmom, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin, UNS je izneo podatak iz dokumenata u koje je imao uvid, da je firmi supruge jednog od osnivača SNS-a država dala više od 39.000 evra. U pitanju su dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i konkursi sedam lokalnih samouprava.

Kako se navodi, u 2020. godini je kruševačka firma ADD Production kao i prethodnih godina ubedljivo najviše novca „inkasirala“ u Kruševcu, 1,9 miliona dinara.

„Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića.“ – navodi se u saopštenju UNS-a.

Projektu pomenute firme Korak ka novim izazovima – Žene to mogu je u Kruševcu dodeljeno 1.700.000 dinara, dok je projekat Vek fudbala u rasinskom okrugu dobio 200.000 dinara.

Navedeni projekti firme ADD Production dobili su novac za sadržaje koji će biti na istoimenom portalu, ali i u kruševačkoj Televiziji Plus, stoji u rešenju o raspodeli novca projektima u Kruševcu. Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i informisanja za televizije i internet medije ova firma je za dva projekta dobila ukupno 1,2 miliona dinara. Ta firma je i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja.

„Pojedinačna davanja podrazumevaju dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, ADD production je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara.“ – kažu iz UNS-a.

Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo je ADD production prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.

Osim u Kruševcu i od Ministarstva, firma je dobila i 250.000 dinara u Vrnjačkoj Banji, 350.000 dinara Aleksandrovcu, po 300.000 u Trsteniku i Raškoj, 200.000 u Ćićevcu i 100.000 dinara u Varvarinu. U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše preko kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci