fbpx
11 C
Vranje
četvrtak, 18.04.2024

Fridom haus: Dramatičan pad sloboda u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Srbija se nalazi na 16. mestu zemalja kojima je u poslednjih 10 godina zabeležen dramatičan pad sloboda, za minus 18 poena, između Avganistana i Mjanmara, ali se i dalje smatra delimično slobodnom državom, pokazuje izveštaj Fridom Hausa u posebnom izdanju „Obeležavanje 50 godina borbe za demokratiju“.

Srbija je parlamentarna demokratija sa višestranačkim izborima, ali je Srpska napredna stranka konstantno erodirala politička prava i građanske slobode, pritiskala nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije građanskog društva, ističe se u izveštaju.

Fridom haus navodi da su se tokom 2022, dogodila brojna kršenja sloboda okupljanja, uključujući nasilnu represiju na skupovima aktivista i protestima, koju su vršile privatne bezbednosne agencije i maskirane osobe navodno povezane sa vladom.

Iz Fridom hausa podsećaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao održavanje Evroprajda u septembru u Beogradu, zbog „pretnji desničarskih grupa“, ali da su uprkos zabrani, hiljade LGBT+ aktivista učestvovale na neformalnoj paradi.

Kako se navodi, predizbornu kampanju su obeležila medijska pristrasnost i optužbe na račun zloupotrebe javnih resursa.

Istraživačica Ejmi Slipovic je izjavila da su sloboda medija i izražavanja na relativno niskom nivou u regionu, u poređenju sa drugim zemljama, prenosi, Glas Amerike.

Prema njenim rečima, Regulatnornom telu za elektronske medije (REM) nedostaje nezavisnost, pogotovo kada odlučuje o dodeli nacionalnih frekvencija.

„Još je veća stvar što država i vladajuća partija imaju uticaj preko privatnih medija i to preko reklamnih ugovora i drugih indirektnih subvencija“ – kazala je ona i dodala da su mnogi privatni mediji u vlasništvu lica koja podržavaju Srpsku naprednu stranku.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci