fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

[INSAJDER] Kasne radovi Milenijum tima u Vranjskoj Banji: Najavili ulaganje 65 miliona evra, uložili 6

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Nakon privatizacije čitavog centralnog dela Vranjske banje, kompanija Milenijum tim najavila je gradnju luksuznog kompleksa koji je kroz ulaganja u infrastrukturu podržala lokalna samouprava ali i država koja je ovoj kompaniji na ime najavljenih investicija odobriila bespovratnu pomoć u iznosu od 10 miliona evra. Sa radovima u banji se kasni a od najavljenih 65 miliona evra, sudeći po evidenciji Ministarstva privrede, kompanija Milenijum tim je do sada uložila tek 6 miliona. Iz Ministarstva privrede kažu – još nema osnova za raskid ugovora.

Dva luksuzna hotela, medicinski i spa centar, vile bungalovi – ulaganja Milenijum tima u Vranjsku banju vredna ukupno oko 65 i po miliona evra, i sve to do kraja 2023. godine. To su obećavali predstavnici te kompanije, ali i najviši državni zvaničnici.

„2023. je tu, sutra. Brzo će doći i brzo će doći vreme kada ćemo mi postaviti odnosno vratiti Vranjsku banju tamo gde joj je bilo mesto nekada. Vranjska banja je bila poznata u Evropi, mi ćemo sve podsetiti na Vransjku banju“ – rekla je u junu 2021. predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Dve godine kasnije izgrađen je temelj jednog od planiranih hotela.

Prema istraživanju Insajdera, prošle godine, suprotno Ugovoru koji su potpisali sa Ministarstvom privrede, kompanija Milenijum Tim nije dostavila dokaze o ulaganjima u Vranjsku banju. Milenijum timu, koji je privatizovao nekoliko objekata u Vranjskoj banji, država je 2021. na ime najavljenih investicija odobrila bespovratnu novačnu pomoć u iznosu od 10 miliona evra.

Subvencije su uslovljene prethodnim ulaganjima. Na pitanje Insajdera da li su izvršena ugovorena ulaganja, iz Ministarstva privrede za Marker navode da Milenijum tim 2022. nije podneo zahtev za isplatu novčanih podsticaja koja su im odobrena.

„Društvo za inženjering i usluge ‘Milenijum resorsts doo’ iz Beograda nije obavestilo ovo ministarstvo o eventualnom odustanku od realizacije investicionog projekta, što bi bio osnov za sporazumni raskid Ugovora“ – navodi se u dopisu Ministarstva.

Iz Ministarstva privrede u odgovoru Markeru tvrde i da se nisu stekli uslovi za jednostrani raskid, jer rok za realizaciju Investicionog projekta Mlenijum tima u Vranjskoj banji još traje.

Inače, rok za završetak investicije kao i dinamika ulaganja Milenijum tima do sada su dva puta menjani, a za nepune dve godine potpisana su dva aneksa Ugovora.

Tako je umesto do kraja 2023. sada predviđeno da projekat u Vranjskoj banji bude završen do kraja 2025. Umesto prvobitno ugovorenih ulaganja u iznosu od 34,6 miliona evra do kraja prošle godine- aneksima je taj iznos smanjen na 14,3 miliona evra do kraja 2022. Međutim prema javno objavljenim podacima Ministarstva privrede Milenijum tim je do sada uložio tek 6 miliona evra i to u prvoj godini nakon potpisivanja ugovora. Zauzvrat su im isplaćene subvencije u iznosu od oko pola miliona evra.

Milenijum tim je u Vranjskoj banji kupio imovinu Pio fonda i Republike Srbije. Kako je prikazano u Insajderovom serijalu „PIO fond- svačiji i ničiji“ kompanija je prvo za 250.000 evra kupila zemljište penzijskog fonda na kome se godinama nalazio nezavršeni hotelski objekat od 16. 000 kvadrata. Iako je u taj objekat PIO fond svojevremeno uložio 11 miliona evra, prodat je za nula dinara jer je neposredno pre privatizacije, građevinska inspekcija Vranja, prvi put tokom 40 godina a na usmeni zahtev opštine, izvršila inspekciju i naložila rušenje hotela iz bezbednosnih razloga. Tako je smanjena vrednost imovine ponuđene na prodaju i na kraju otuđeno samo zemljište iako u vreme prodaje objekat nije još srušen.

„Ugovor koji je zaključen zaključen je suprotno Zakonu o prometu nepokretnosti. Upravo zemljište prati sudbinu objekta, a ne obrnuto. Vi imate situaciju gde je jedan objekat postao nevidljiv, kao da ne postoji i prodato je samo zemljište, bez objekta, iako je objekat 16.000 metara kvadratnih. Nedovršen doduše ali je upisan, tamo postoji zabeležba“ – ocenio je za Insajder Valerijan Kadijević, bivši pomoćnik direktora Sektora za imovisnke poslove PIO fonda.

Osim imovine PIO fonda, Milenijum tim je u Vranjskoj banji kupio i državnu bolnicu. Zanimljivo je da je država pre prodaje naručila dve procene vrednosti te imovine. Nakon što je prva proceniteljska kuća utvrdila da Specijalna bolnica Vranjska banja vredi 2,1 milion evra, naknadano je angažovan drugi procenitelj a novom procenom cena je smanjena 2,5 puta – na 870 hiljada evra. Iako je sada u privatnom vlasništvu Milenijum tima, Specijalna bolnica Vranjska banja se i ove godine našla na spisku ustanova u kojima će boraviti penzioneri, o trošku penzijskog fonda.

Tekst je izvorno objavljen 8. marta 2023. godine na portalu Insajder, a originalnu verziju možete pogledati ovde

Pročitajte više:

Bulatović: Nekom smeta privatizacija svega što je oteralo mlade ljude iz Vranjske Banje

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci