fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Godišnjica ruske invazije na Ukrajinu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

KIJEV / MOSKVA / BEOGRAD – Ruska invazija na Ukrajinu počela je tačno pre godinu dana, a sukob koji traje od 24. februara 2022. godine razorio je delove Ukrajine, dok je Rusiju izopštio od zapada. Prema zapadnim izvorima, procenjuje se da je u ratu nastradalo više od 150.000 žrtava na obe strane, a miliono raseljeni, navodi RSE, prenosi FoNet. Rusku invaziju je zvanično osudila i Srbija, glasavši za rezoluciju kojom se Rusija poziva da povuče vojsku iz ove zemlje.

Uoči današnje godišnjice ruske invazije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je uverenje u pobedu svoje zemlje nad Rusijom današnje godišnjice ruske invazije.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Zelenski je sinoć obećao da će nastaviti borbu. „Nismo se slomili, prebrodili smo mnoga iskušenja i pobedićemo“ – poručio je on na društvenim mrežama.

Uoči prve godišnjice rata, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov upozorio je da Rusija planira raketni napad za danas, 24. februar, „kako bi obeležila taj dan“.

Rezidencija ambasadora Evropske unije u Beogradu sinoć je bila u bojama ukrajinske zastave, uoči današnje godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu.

„EU je ujedinjena i odlučna da podrži borbu Ukrajinaca za slobodu i mir“ – navodi se u saopštenju EU.

Sinoć je i Srbija zvanično osudila rusku invaziju na Ukrajinu – glasala je za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a Rusija poziva da povuče vojsku iz te zemlje.

Za rezoluciju je glasala 141 država, 32 su bile uzdržane, a sedam protiv. Protiv rezolucije su bile Belorusija, Eritreja, Kongo, Mali, Nikaragva, Rusija i Sirija.

Rezolucijom je ponovo potvrđena podrška ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i odbacuju se pretenzije Rusije na četiri ukrajinska regiona.

Ujedinjene nacije, takođe, zahtevaju da „Ruska Federacija odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica“ i pozvala na trenutni prekid neprijateljstava.

Rezolucije koje usvoji Generalna skupština nisu pravno obavezujuće, ali imaju političku težinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci