fbpx
11.5 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Grad zanemeo na odlazak čuvarke vranjskih bisera

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

„U današnje vreme muzičkog genocida, vranjska gradska pesma je pravi biser“ – govorila je vokalna solistkinja Merima Njegomir, koja je u subotu, 20. novembra, nakon kraće bolesti preminula u 69. godini života. Imala je status istaknute estradne umetnice i jedina je od izvođača narodne muzike koja je dobitnica Vukove nagrade za doprinos srpskoj kulturi. Značajan deo njene karijere obeležila je interpretacija vranjskih pesama, kojima je posvetila ceo album u izdanju PGP RTS – „Magla padnala v dolina (Vranjski biseri – Pesme iz Južne Srbije)“.

Žena koja je zauzimala posebno mesto na estradi kao prva pevačica narodne muzike koja je održala koncert u čuvenom Kolarcu, bila je rado viđena gošća u Vranju. Uz promenu vlasti, po nekom nepisanom pravilu menjani su muzički festivali i njihova forma, ali se odabir organizatora kada je Merima Njegomir u pitanju nikada nije menjao.

Publici i novinarima je govorila da bi vranjsku muziku stavila u istu ravan sa sevdalinkom, da ima puno duše i razlikuje se po količini iskrenih emocija, lepote i velikom rasponu.

„Vranjsku pesmu ne mogu pevati svi, ona mora da se oseti i mora da se doživi. Pesmom Magla padnala sam uvek inspirisana, ali je Stojanke, bela Vranjanke najteža pesma u mojoj karijeri i veoma je zahtevna za interpretaciju“ – istakla je Merima tokom promocije albuma „Vranjski biseri“ u Vranju avgusta 2014. godine, kada je od Grada dobila zahvalnicu zbog svega što je uradila za vranjski kraj i muziku.

Merima Njegomir na promociji albuma „Vranjski biseri“; Foto: Grad Vranje

Od velikog značaja za očuvanje muzike iz vranjskih krajeva je njen dvadeset i četvrti studijski album „Magla padnala v dolina“, kompilacija u izdanju PGP RTS-a iz 2014. godine, na kojoj se nalazi četrnaest izvornih pesama iz Vranja i Južne Srbije: Magla padnala v dolina, Gajtano mome mori, Tri put ti čukna, Stojanke bela Vranjanke, Blagunjo Dejče, Da znaješ mori mome, Što si Leno na golemo, Jovane, sine Jovane, Što ti je Stano mori, Gugutka guka mi u gori, Zemi me, zemi, Džanum na sred selo, Zašto, Sike, zašto, A kude si bila mori Kara Koco.

Život posvetila očuvanju tradicionalne muzike

Merima Njegomir je rođena 9. novembra 1953. godine kao Merima Kurtiš u naselju Kalvarija u Zemunu. Po završetku Više turističke škole i solo pevanja u klasi Milice Popović počela je da dobija angažmane po hotelima širom tadašnje Jugoslavije.

Mediji podsećaju da je pred mikrofon prvi put stala slučajno, pevajući nekoliko pesama za svoje društvo u pratnji orkestra „Citadela“, sa kojim od 1972. počinje da nastupa. U Beogradu je slušala „beogradska elita i poznati umetnici“.

Prvi put je na televiziji nastupala 1977. godine, kada je i snimila prvu ploču. Za Radio Beograd u međuvremenu pravi trajne snimke sa srpskom izvornom muzikom.

Nakon što se udala 1979. godine, dobija prezime Njegomir, a iste godine dobija status slobodne umetnice i rađa prvo od četvoro dece.

Snimila je 24 studijska albuma i preko 100 trajnih snimaka izvornih pesama za Radio Beograd. Njena najpoznatija komponovana pesma je svakako Ivanova korita, ali i Zbog tebeBol bolujem, Pamtim još…Njen repertoar činile su i izvorne pesme šumadijskog, vranjanskog, crnogorskog i kosovskog melosa, sevdalinke, starogradske pesme…

Poznate su njene interpretacije tradicionalnih pesama: Zajdi,zajdi, Marijo bela kumrijo, Sejdefu majka buđaše, Što si Leno na golemo, Svu noć mi bilbil prepeva, Jutros mi je ruža procvetala, Magla padnala v dolina i dr. Pevala je i na dvadeset stranih jezika, na hebrejskom, kineskom, turskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, ruskom.

Bila je i urednica narodne redakcije Radio televizije Srbije, posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

Dobitnica je niza priznanja, među kojima je najznačajnija Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi, kao i Zlatni mikrofon PGP RTS-a, Povelja udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike, Specijalna nagrada Radio Beograda za doprinos očuvanju tradicionalne narodne muzike, nagrada „Carica Teodora“ 2002. godine, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Estradna nagrada Srbije. Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije 2019. godine dodelio joj je Estradno-muzičku nagradu Srbije za životno delo. Od 1979. godine do danas učestvovala je na preko četrdeset pet muzičkih festivala i osvojila više od dvadeset prvih nagrada.

Srbija se oprašta od umetnice, Grad Vranje zanemeo na odlazak čuvarke vranjskih bisera

Merima će biti sahranjena na beogradskom Novom groblju u Aleji zaslužnih građana, u utorak, 23. novembra. Od nje se na društvenim mrežama i u medijima opraštaju poštovaoci iz celog Zapadnog Balkana. Nadležni za kulturu u Vranju nisu se putem zvaničnih kanala za komunikaciju sa javnošću oglašavali povodom smrti čuvarke vranjskih bisera i istaknute promoterke vranjske gradske pesme.

Merima na Festivalu vranjske gradske pesme, 22. februar 2020.; Foto: Grad Vranje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci