fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

„Ispunićemo zahteve protesta“: Opozicija traži vanredne parlamentarne izbore

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Predstavnici opozicionih partija koje su među organizatorima masovnih skupova „Srbija protiv nasilja“, upravo se nalaze ispred zgrade Predsedništva, gde će Aleksandru Vučiću danas predati zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, do kraja 2023. godine, odvojenih od redovnih lokalnih i pokrajinskih. Iza zahteva stoje poslanici poslaničkih grupa: Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, Pravac Evropa, Zajedno – Moramo, Zeleno-levi front.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je ispred Predsedništva rekao novinarima da se Srbija nalazi „u dubokoj krizi i nema snage i volje da se iz te krize izađe od strane vlasti“, kao i da nasilje zbog kojeg su ljudi masovno izlazili na ulice i dalje ne jenjava.

Prema njegovim rečima, vlast je imala priliku da institucionalno ispuni zahteve protesta, te da sada opozicija traži podršku da te zahteve ispuni posle izbora. Dodao je da „ova vlast ne radi u interesu građana, već u sopstvenom interesu“ i podvukao da se zahteva raspisianje izbora.

„Vučić nam je poručivao da kad budemo tražili izbore da ćemo ih dobiti. Mi mu ovog puta šaljemo formalni zahtev, zahtevamo vrlo brz odgovor i izbore koji će biti razdvojene od pokrajinskih i lokalnih, koji će biti redovni“ – rekao je predsednik DS.

On je naveo da ne traže obične izbore kakve je Vučić raspisivao, nego slobodne izbore.

„Građani će sa nama na ulicama tražiti slobodne izbore“ – dodao je Lutovac.

Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde) je izjavila da je sastavni deo zahteva i insistiranje na preporukama OEBS-a, Evropske komisije i svih relevantnih međunarodnih organizacija  o fer izborima.

Kako je istakla, neophodna je „provera biračkog spiska, REM, smanjenje pritiska na birače u javnom sektoru, RTS, sprečavanje korupcije“, pomenula je i „podmićivanje i kupovinu glasova“, uz komentar da su to krivična dela za koja su zaprećene kazne.

Jelena Jerinić iz Zeleno-levog fronta (Ne davimo Beograd) rekla je da će u Skupštini grada Beograda preduzeti korake za raspisivanje beogradskih izbora.

Ćuta: Razdvajanje izbora prvi put u Vučićevoj vladavini

Predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je za današnje izdanje lista Danas, da opozicija koja tehnički organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“ treba da, ukoliko zahteve protesta ne ispune predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, sama ispuni te zahteve pošto pobedi na izborima.

Jovanović je rekao da je cilj da se „prvi put u Vučićevoj vladavini razdvoje izbori“, jer opozicija traži parlamentarne izbore do kraja godine, da bi posle toga išli na lokalne i pokrajinske u maju.

On je na pitanje da li vidi stranke desne orijentacije u „svenarodnom pokretu Srbija protiv nasilja“ odgovorio da „svi stranački programi moraju da se zamrznu“ jer „gori kuća“.

Brnabić: Mi smo uvek za izbore

Meni vlast ništa u životu nije donela finansijski, donela mi je veliki ponos, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da je vlast uvek spremna za izbore, a da opozicija očekuje da „slušamo njihov unutrašnji glasić kada hoće ili neće izbore“, javlja FoNet.

Brnabić je za TV Hepi ocenila da je prošla nedelja bila pokazatelj svih razlika između Vlade Srbije, Srpske napredne stranke i opozicije kojoj je „vlast sve“, podsećajući na scene iz parlamenta prilikom usvajanja rebalansa budžeta.

Ona je podsetila da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pre nekoliko meseci ponudila ostavku, kako bi se krenulo u tehničke razgovore i održavanja izbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci