fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Mićović: Povećanje akciza na gorivo neće povećati prihod budžeta, jer će pasti prodaja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Povećanje akciza na derivate nafte za osam odsto ili za nešto više od pet dinara po litru, od 1. oktobra, neće biti praćeno rastom prihoda u budžet za taj iznos, nego će se smanjiti potrošnja, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, piše portal 021.rs.

Mićović je dodao da razlika u ceni derivata u Srbiji i okruženju potiče, u najvećoj meri, „od visine državnih dažbina“. Naveo je da je povećanje akciza na derivate trošak za kompanije, a u kojoj meri će to uticati na cenu zavisi i od drugih faktora, kao što je kretanje cena nafte.

„Ukazali smo državi koliko bi povećanje akciza moglo negativno da utiče na promet derivata, a time i na prihode budžeta. Svako povećanje akciza doprinosi smanjenju potrošnje“, rekao je Mićović za RTS, prenosi 021.rs.

On je rekao da su se, u prethodne dve godine, sve zemlje bavile problemom kako da smanje državne dažbine kako bi umanjile uticaj rasta cena nafte sa globalnog tržišta na maloprodajnu cenu.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, rekao je da će 1. oktobra cene goriva porasti zbog povećanja akcize za osam odsto, bez obzira da li će cena rasti po osnovu rasta cena derivata na Mediteranskoj berzi.

„Cena dizela u Srbiji brže raste nego benzina jer se više troši, pa je veći promet, a time i prihod kompanija. Neka vozila, kao kamioni troše isključivo dizel, pa je globalna potrošnja tog derivata veća“, rekao je Atanacković agenciji Beta.

Teško je, kako je rekao, doći do informacije kakav je dogovor napravila država sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) kada je „zamrzla“ cenu dizela za poljoprivrednike na 179 dinara po litru, ali da taj gubitak sigurno nadoknađuje povećanjem cena tog goriva građanima i ostalim potrošačima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci