fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

Izložba fotografija Nemanje Đorđevića otvara Skopje Cinema City

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

SKOPLJE / BEOGRAD – Izložbom fotografija Nemanje Đorđevića će u sredu, 29. juna od 19. časova svečano biti otvoren 8. Filmski festival Skopje Cinema City, a ovo je prva izložba poznatog srpskog rok fotografa, poreklom Vranjanca, u Skoplju. Nosi naziv „They Long for the Light of Your Touch“, a na fotografijama je Nik Kejv, ovogodišnji lauerat festivala koji će dobiti priznanje za životno delo.

Kejv je ove godine na turneji, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, u okviru iste turneje je sinoć nastupao na zagrebačkom InFest-u, a 8. jula nastupiće u Novom Sadu na festivalu EXIT. Izložba Đorđevićevih fotografija biće otvorena 29. juna od 19. časova, u prostorijama KIC-a u centru Skoplja (u neposrednoj blizini GTC-a).

Kako je za portal Slobodna reč objasnio Đorđević, postavka sadrži dvadeset radova u velikom formatu. Nastala je na gostovanjima benda u Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu.

„Pored portreta Nik Kejva, akcenat izložbe je na tom dodiru i konekciji sa publikom, intenzivnoj potrazi za ‘drugim’, za smislom, za razumevanjem. Čast mi je da ovom izložbom otvorim Skoplje Cinema City. U Skoplju do sada nisam izlagao, a verujem da su naše komšije gladne kvalitetnog kulturnog sadržaja“ – kaže Đorđević.

Istoričarka umetnosti Marija S. Đorđević o izložbi kaže da potraga koju naziremo ima svoje poreklo najpre u poetici Nika Kejva – njegov svet ispunjen je fiktivnim likovima koji proživljavaju svakodnevno zlo i dobro u vidu nasilja, ubistva, krvoprolića i ljubavi, ali i ličnim iskustvima i razmišljanjima o Božijoj surovosti i milosti, kao i čovečije sposobnosti da ubije i voli.

Koncertna publika dobro poznaje Kejvove narative, vidljivo je prepoznavanje i identifikovanje sa likovima iz njegovih priča, doboko uplitanje ličnih sećanja u tkivo pesama i potreba za uvezivanjem sebe u trenutak kada izvođenjem pesama na koncertu likovi iz fikcije prelaze u dimenziju realnosti, navodi Đorđević.

„Slojevi traganja vidljivi su na fotografijama u vidu motiva ispružene ruke. Ruke koja traži i ruke koja (se) daje. Kejv pruža ruke ka publici jer gestikulacijom pojačava i kanališe intenzitet svoje emocije, publika pruža ruke jer se zahvaljujući njegovim prisustvom oseća izabranim i pozvanim da reaguje i uzvrati“ – objašnjava.

Nemanja Đorđević portretiše Nika Kejva dok poziva druge na potragu za smislom, dok na grupnim portretima predstavlja zapečaćene interaktivne prikaze kulminacije – ostvarenog prisustva prilikom potrage za drugim, zaključuje.

Nemanja Đorđević je poznati srpski rok fotograf poreklom iz Vranja, jedan od osnivača specijalizovanog portala Balkanrock, čiji je video režiser i urednik. Iza sebe ima brojne samostalne (Raskorak, Senke zvuka, Nebeska tema posvećena Vladi Divljanu, Iskrenost, Beating Drum is a Heart, Mark Lanegan: Put ka sutrašnjici) i grupne izložbe (Rok momenti). Izlagao je u okviru festivala EXIT, Arsenal, Demofest, Dum Dum Fest.

Izložba njegovih fotografija Nik Kejva naslovljena je kao „They Long For the Light of Your Touch“ i sadrži fotografije brojnih koncerata Nik Kejva u Bepgradu, Zagrebu i Novom Sadu, a biće premijerno postavljena u regionu.

Festival Skopje Cinema City organizuje udruženje Nomad-Art iz Skoplja. Nakon izložbe, zakazane su projekcije u letnjem bioskopu Kinoteke, od 20 časova.

Program festivala podržala je Agencija za film, Ministarstvo kulture, Kinoteka Severne Makedonije, Kulturno Informativni Centar i udruženje Srba u Severnoj Makedoniji „Spona“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci