fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Izveštaj BCLJP: Nazadovanje demokratije i ozbiljno kršenje ljudskih prava u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) predstavio je izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji u prvoj polovini godine, koji konstatuje dalje nazadovanje u demokratskim procesima i navodi ozbiljne slučajeve kršenja ljudskih prava, naročito kod uvođenja vanrednog stanja zbog korona virusa, saopštila je danas ta nevladina organizacija.

Od same oduke o proglašenju vanrednog stanja ali i svih kasnijih mera koje su usvajane, izvršna vlast je u potpunosti preuzela primat u donošenju odluka u odnosu na zakonodavnu, iako Ustav to rešenje predviđa kao supsidijarno i izuzetno, a za koje nije bilo valjanog opravdanja, upozorava se u izveštaju.

Ukazano je i da je tokom vanrednog stanja došlo do ozbiljnog narušavanja Ustavom garantovanih ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poput nesrazmernog ograničavanja slobode kretanja, a zabeleženi su brojni primeri i svedočenja građana koji su bili prebijani, hapšeni i pritvarani zbog kršenja mere samoizolacije o kojoj nisu ni bili obavešteni na pravno propisan način.

U tom periodu upadljivo je bilo nepostupanje Ustavnog suda Srbije. Od proglašenja vanrednog stanja do prve odluke Ustavnog suda prošlo je 67 dana, a Ustavni sud je javno reagovao u tom periodu isključivo na tvrdnje da ne radi.

Izveštaj konstatuje i da je stanje na medijskoj sceni nastavilo da se pogoršava, broj napada i pritisaka na novinare se povećava, retorika vlasti prema medijima koji objektivno izveštavaju dalje se zaoštrava.

U poslednjih šest meseci primetno je i da aktivnosti nezavisnih institucija Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencije za borbu protiv korupcije nisu bile na zavidnom nivou, naročito u vreme vanrednog stanja kada su očekivanja i potrebe građana za zaštitom bili povećani, konstatuje se u izveštaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci