fbpx
12.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Zaštitnik građana nije sačinjavao službene beleške tokom julskih protesta u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Posmatrački timovi Zaštitnika građana koji su pratili julske proteste ispred Skupštine o dešavanjima sa terena nisu sačinjavali službene beleške jer je tu praksu ukinuo ombudsman Zoran Pašalić, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pašalić je za CINS objasnio da službene beleške „usporavaju postupak”, i nepotrebno unose „emotivni utisak posmatrača”, pa će, umesto u njih, zapažanja timova biti uneta u generalni izveštaj u kome se faktografski navodi događaj, ko mu je prisustvovao, počinioci i epilog.

On je rekao da je, nakon što je postao ombudsman, zatekao slučajeve i pritužbe koji se obrađuju godinama što, kako smatra, nije primereno za instituciju koja mora da reguje brzo. Pritom kada otvorite te neke višegodišnje predmete, vi ćete naći tu veliki broj ispisanih stranica iz kojih nećete videti ništa.

Službena beleška koja se ranije koristila može da izazove ono što u ovim postupcima nije dozvoljeno, a to je neki lični odnos prema događaju. Dobijete jednu sliku koja nije potkrepljena dokazima već emotivnim utiskom onoga što ste videli, naveo je Pašalić.

On je najavio da će ono što su timovi Zaštitnika građana videli na ulici tokom protesta naći u generalnom izveštaju koji se objavljuje kada se svi postupci okončaju. Prema mišljenju Pašalića, problem mnogih institucija u Srbiji je to što se nečiji „najblaže rečeno površan rad” pokriva gomilama papira.

Prethodni zaštitnik građana Saša Janković ukazao je da onaj koji je na toj funkciji ima pravo da organizuje način rada stručne službe onako kako smatra celishodnim. Po njegovim rečima, pisanje beleški o ostvarenim nadzorima je bila obaveza dok je 10 godina bio na čelu te institucije, jer je to „jedna od najvažnijih i najosetljivijih službenih radnji”.

Janković je dodao da mu je čudno što Pašalić nije nastavio tu praksu, za koju navodi da je uobičajena kod ombudsmana širom sveta, tim pre „što se procedure vremenom dograđuju, a ne razgrađuju”. Poenta beleški je da se Zaštitniku građana koji nije prisustvovao događaju koji se kontroliše, opiše detaljno njegov tok i sve bitne činjenice, uključujući i lična zapažanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci