fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Janković: Virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je jutros za RTS da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom, ističući da je porebno učiniti sve da ne dođe do toga. Janković je rekao da zabrinjava svaki porast brojki – i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

„Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine“ – naveo je on.

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu, da može da traje i nedeljama, a da je cilj prolongiranje kako bi se izbegao strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom.

Imunolog Dečije klinike u Tiršovoj je istakao da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

„Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen“, naglasio je Janković.

On je ukazao da protivnik, koronavirus, jeste nepredvidiv ali da i „mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji“, prenosi RTS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci