fbpx
11.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Jurić: Politička odluka da se ne uvede „Amber alert“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Osnivač Fondacije Tijana Jurić, njen otac Igor Jurić je gostujući u jutarnjem programu Probudi se na TV Nova S, govorio o uvođenju sistema Amber alert kojim bi celo društvo znalo šta da radi i brže bi reagovalo u trenutku kada neko dete nestane. Prema njegovim rečima, i pored razgovora sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, ne očekuje da se taj sistem u Srbiji uvede u narednih godinu dana.

„Mislim da je politička odluka u pitanju, da nije momenat da se sada uvede“ –  rekao je Jurić.

Podsetio je da Amber alert podrazumeva da se u trenutku nestanka deteta prekidaju televizijski programi, operateri korisnicima šalju SMS poruke, a informacije i fotografije detata za kojim se traga se mogu videti na autoputu, bankomatu, na izlozima prodavnica, benzinskih pumpi. Prema njegovim rečima u zemljama u kojima je taj sistem uveden uspešnost u pronalasku nestale dece je 90 posto.

Prema podacima njegove fondacije u Srbiji godišnje nestane oko 1.500 do 2.000 osoba, a da se 25 – 30 posto njih nikada ne pronađe. Dodao je da zemlje širom Evrope i sveta imaju taj registar nestalih osoba i da je misterija zašto ga u Srbiji još nema.

Pročitajte više:

Kako sistem poput AMBER alerta može spasiti život deteta

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORNova S
- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci