fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Kada ćemo prestati da govorimo „opravdani razlog“ umesto „dobila sam“

Odabrani članci

Viktorija Marinković
Viktorija Marinković
Medicinska sestra, spec. psihijatrije i pesnikinja

Mišljenja objavljena u autorskoj rubrici Beleška ne predstavljaju stavove redakcije portala Slobodna reč.

Ne znam da li su patrijarhat i crkvena shvatanja doprineli da se mi, žene, sramimo kada imamo menstruaciju. Još uvek se sećam kako smo govorile kao devojčice da „ne možemo da radimo fizičko – iz opravdanih razloga“. Nismo se usuđivale da kažemo da smo „dobile“.

„Menstruacija je možda ženin najveći prijatelj“, govorio je moj profesor endokrinologije. Gotovo sve žene u sali delovale su kao da nam se profesor ruga. I meni je bilo teško da ga razumem, jer još od pubertetskih godina patim od menstrualnih bolova.

„Ne šalim se“, gledao je prodorno u mnoga ženska lica. „Kada dobijem ženu kao pacijenta ja znam da ako je još uvek sve u redu s njenim menstrualnim ciklusom, onda je i ona u redu. A ako se trenutno ne oseća dobro, njeno stanje je samo to – trenutno i prolazno.“

Da, zdrav menstrualni ciklus je možda najvažniji parametar zdravlja. Ako hoćemo zdrav menstrualni ciklus, hormonalna sredstva nisu baš idealna opcija. Takođe, ako se želimo zaštititi od trudnoće, najbolje ćemo to uraditi ako se upoznamo sa svojim menstrualnim ciklusom.

Odluke o uzimanju hormonalnih pripravaka bi trebalo da pripadaju poslednjima koje donosimo, jer oni umnogome mogu da pogoršaju stanje žene, time što ne samo da stvaraju smetnje u hormonima, već i povećavaju rizik za trombozne bolesti, a nauka je potvrdila da čak i nakon prestanka konzumiranja, mogu da budu povezane s oboljenjem od depresije i anksioznih stanja. A da stvaraju privid o tome da smo pomoću njih zaštićene od trudnoće, mogu da posvedoče mnoge žene koje su ostajale trudne, iako su ih uzimale ili imale zaštićen polni odnos.

Počela sam da razumem mesntruaciju kada sam na nju počela da gledam kao na godišnja doba. Prva nedelja menstrualnog ciklusa, nedelja zime, nedelja padavine, vreme kada krvarimo. Druga nedelja, nedelja proleća, nedelja pripreme useva za sađenje, vreme kada je zemlja plodna, nedelja u kojoj se jajašce sprema da se otpusti iz jajnika i ulegne u matericu, zemlju u kojoj se razvija plod. Treća nedelja, nedelja leta, kada se jajašce rađa, otpušta, kada može da dođe do oplodnje, do začeća. I četvrta nedelja, nedelja jeseni, kada se beru plodovi leta, i skladište za zimu.

Zima je taj period za koji se spremamo. Zima je taj period koji pokazuje kakvo nam je bila cela godina. Da li smo lepo brinule o sebi, da li smo pazile na sebe. Bolne menstruacije stoga puno govore o tome kako smo živele poslednjih nedelja. Zato mislim danas, kao i moj profesor, da je menstruacija moj prijatelj – taj prijatelj koji mi govori da moram da brinem o sebi, ako se ne osećam dobro u toj nedelji zime.

Ne znam da li su patrijarhat i crkvena shvatanja doprineli da se mi, žene, sramimo kada imamo menstruaciju. Još uvek se sećam kako smo govorile kao devojčice da „ne možemo da radimo fizičko – iz opravdanih razloga“. Nismo se usuđivale da kažemo da smo „dobile“. Još uvek se sećam s koliko poteškoća smo jedna drugoj dodavale uložak, krile ga ispod klupe, ili ostavljale jedna drugoj u džep. Nikada neću zaboraviti kako sam tihog glasa kupovala uloške i pazila da me neko ne čuje. Ako je u prodavnici bilo muškaraca, ja bih skupljala snage iz peta da izgovorim da želim da kupim uloške.

Možete li da zamislite koliko taj sram šteti ženstvenosti? Koliko taj sram obespravljuje unutrašnji dojam da smo žene i stvara osećanje da smo manje vredne?

Ja verujem da naša prava snaga, snaga žene i ženstvenosti, može da nam se vrati kada sebi vratimo pravo da budemo žene u potpunosti, a ne samo žene dopadljive društvu u kojem se razvijajamo. Ako želimo da promenimo pogled društva na žene moramo da promenimo sopstveni pogled na sebe. To možemo da uradimo tako što ćemo učiti o sebi, i same sebi biti najveći prijatelj. Nećemo ojačati i biti ravnopravne s muškarcima tako što ćemo da postanemo kao muškarci, već tako što ćemo postati svoje. „Ko se čuva i Bog ga čuva.“

Znanje može da nam omogući da živimo lepo i u miru sa sobom čak i ako smo deo kulture gde majka savetuje ćerku da mora da ima „svoj dinar“ da ne bi morala nikog da moli „za uloške“.

Volela bih da sve ženu stiču to znanje koje će da ih ojača toliko da će ih boleti uvo čak i ako abortus bude bio nekada zabranjen! Svim ženama želim takvo znanje kojim bi umele da prepoznaju jezik kojim im se njihova tela obraćaju.

Kroz razumevanje se stvara ljubav.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci