fbpx
11.2 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Kako Zorana Mihajlović „smenjuje“ Bajatovića već 10 godina

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Pre četiri dana je direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović uz pratnju obezbeđenja zbog „nepoštovanja Vlade Srbije“ udaljen sa prvog sastanka koji je organizovala nova-stara ministarka energetike Zorana Mihajlović. O „sukobu“ se uz epitet „šok“ masovno izveštavalo u medijima, dok je portal Istinomer dao malo drugačiju sliku – analizu desetogodišnjeg „smenjivanja“ Dušana Bajatovića.

Na samom početku novog mandata, ministarka Mihajlović ističe da javna preduzeća iz njenog resora „neće moći da rade kao do sada“ i da očekuje brži i efikasniji rad. Kako podseća autor na portalu Istinomer, još pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke 2012. godine, visoka funkcionerka te partije i predsednica Saveta za energetiku SNS-a Zorana Mihajlović žestoko je kritikovala rad generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića. Najavljivan je drastičan raskid sa dotadašnjom praksom, preduzeće je označila kao „neefikasno“ i sa „lošom poslovnom politikom“ a isticala je i da Bajatović prima „ogromnu platu“.

„Međutim, Bajatović je na toj poziciji i dan-danas, a SNS na vlasti više od osam godina“ – navodi se u tekstu. 

Prema rečima autora analize, sva zalaganja ministarke Mihajlović za promene u Srbijagasu su ostala „mrtvo slovo na novinskom papiru“, jer je ona u ime SNS-a još 2011. godine tražila od Vlade da hitno smeni Bajatovića, jer je „svojom lošom upravljačkom politikom doveo to preduzeće na ivicu bankrota“. Tokom predizborne kampanje 2012. opet je od nadležnih organa tražila da prekontrolišu poslovanje Srbijagasa, jer smatra da je Bajatović sklapao štetne ugovore.

Istinomer podseća na izjavu od septembra 2012. godine, kada je ministarka po dolasku na vlast i nakon preuzimanja funkcije ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine ponovo istakla poslovanje ovog preduzeća:

„Kod Srbijagasa tražimo da se ispita poslovanje sa prevelikim brojem dobavljača i posredničkim firmama. Moramo da znamo gde je otišao novac“ – izjavila je Mihajlović.

Mesec dana kasnije, u oktobru 2012, kazala je da je Srbijagas u ozbiljnim finansijskim i ekonomskim problemima, ali da neće biti privatizovan, već će se u njemu sprovesti dubinske reforme. U martu naredne, 2013. godine, ministarka je najavila da će plan restrukturiranja ovog preduzeća Vlada Srbije usvojiti „za 10 do 15 dana“. Kako ističe autor teksta, od plana u najavljenom roku nije bilo ništa, ali je uskoro najaviljen konkurs za direktora: „Javni konkurs za izbor direktora Srbijagasa biće raspisan 30. juna„.

Međutim, konkurs za direktora nije raspisan, već je Vlada Srbije na sednici održanoj 3. avgusta 2013. donela odluku da se direktor Srbijagasa – neće birati na konkursu. U novembru 2013. ministarka je opet plan za restrukturiranje Srbijagasa najavila – „za desetak dana“.

Novi izbori – stara priča

Reformisanje Srbijagasa bila je retorika ministarke i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih u martu 2014. godine, kada je SNS osvojila ubedljivu većinu, kada je Mihajlović „ponovo obećavala reformisanje“ i napomenula da je „Bajatović deo problema, a ne deo rešenja“. Pošto u tada novoj Vladi nije bila zadužena za energetiku, tadašnji mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova odluka bila da Mihajlović vodi resor saobraćaja, a Aleksandar Antić (SPS) energetike.

Dušan Bajatović je, podseća Istinomer,  nakon što je 2016. Odbor Agencije za borbu protiv korupcije odlučio da ne postoji zakonska smetnja da on obavlja čak pet funkcija, na pitanje „da li je stvarno neophodno da sedi u pet fotelja“, odgovorio da „možda nije najpametniji“ ali je svakako „najbolje rešenje za sva ta direktorska mesta“. Pozivao se na dobre odnose i iskustva sa Gaspromom i Evropskom unijom i tvrdio da je to „dobro za Srbiju“ jer je preko svojih poznanstava i na „poverenje“ uspeo da se izbori za manju cenu učešća Srbije u Južnom toku, udeo u vlasništvu polovine zaliha Banatskog Dvora umesto da sve „pripada Rusima“, kao i za smanjenje provizije Jugorosgasa sa četiri na dva odsto.

„To sam sve objasnio i Agenciji. Uostalom, i Aleksej Miler iz Gasproma je u deset upravnih odbora, a Paolo Skaroni iz Enija je bio i u upravnom odboru banaka. Samo je kod nas to bauk“ – rekao je Bajatović.

Promena u Srbijagasu u međuvremenu nije bilo, a uprkos sukobu na relaciji Mihajlović – Bajatović, on ostaje na čelu ovog preduzeća, što je potvrdio i predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić. Gostujući na TV Prva, Dačić je rekao da se ostanak Bajatovića „nije ni postavljalo kao pitanje“ kao i da će SPS pored toga dobiti još jedno „jako preduzeće“:

„Nisu nama predzueća važna zbog samog preduzeća, već da što više ljudi bude deo tog procesa i da u tome učestvuju“ – rekao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci