fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

„Karta Vranja“ je kulturno blago, kabinet gradonačelnika naložio zaštitu nakon reakcije struke

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potvrdio je našoj redakciji da je restauracija monumentalne mozaik-karte Stevana Čukića, koja je prethodno bila izložena višegodišnjem propadanju, zvanično pokrenuta iz njegovog kabineta. Odluka je odgovor na inicijativu višeg kustosa Galerije Narodnog muzeja u Vranju Mire Jovanović, koju je pokrenula nakon što su vranjski umetnici Ivica Stošić i Marko Veljković Krapa govorili za portal Slobodna reč.

Grad je kao „vlasnik“ prostora na kom se nalazi popularna „mapica“ i zvanično pokrenuo projekat restauracije, najpre zaštitivši mozaik. Prema rečima gradonačelnika Milenkovića, zbog znatnog oštećenja ovog kulturnog blaga, autorskog dela Stevana Čukića Karta Vranja, on se obratio Centralnom institutu za konzervaciju iz Beograda, kao i profesoru Draganu Gašiću, Čukićevom sestriću, koji je, kako se ispostavilo, sa njim radio na ovom delu, kako bi se preduzele trenutne mere zaštite. To podrazumeva zaštitu od gaženja, kiše, snega, mraza itd.

Do boljih vremenskih uslova kada će grad Vranje pokrenuti postupak u cilju obnove ovog kulturnog dela i vraćanja u prvobitni izgled za buduća pokoljenja – najavio je Milenković.

Direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković, ustanove koja je između ostalog zadužena i za očuvanje, za Slobodnu reč objašnjava da je viši kustos Galerije Narodnog muzeja Mira Jovanović skrenula pažnju na problem propadanja mozaik karte. Prema njegovim rečima, „zaintrigirali“ su nadležne nakon izložbe savremenog mozaika Samospoznaja Petra Vujoševića, koja je bila otvorena krajem avgusta ove godine u maloj sali Galerije.

Bilo je krajnje vreme da se zaštiti ovo umetničko delo, grad je nastavio tu priču – kaže Stamenković.

Aktuelno stanje mozaika; Foto: Slobodna reč

Redakcija i reakcija lokalnih umetnika glavni „krivci“

Kontaktirali smo višeg kustosa Galerije Narodnog muzeja Miru Jovanović, koja je kao član kolektiva Muzeja, ustanove zaštite, preuzela na sebe ulogu da inicira restauraciju.

Nakon razgovora sa dvojicom lokalnih umetnika, Ivicom Stošićem i Markom Veljkovićem Krapom, koji su prethodno reagovali na portalu Slobodna reč, pokušala sam, iako nemam tu vrstu iskustva, da utičem na nadležne – započinje Jovanović.

Kako objašnjava, nakon izložbe mozaika Vujoševića, kontaktirali su koleginicu iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koja se bavi javnim spomenicima, a zahvaljujući direktoru Stamenkoviću formirana je Komisija koju su činili ona, Petar Vujošević i Rajka Bošković. Obratili su se većnici za kulturu Zorici Jović, pošto je grad nadležan za tu površinu i naišli su na „pozitivan odgovor“.

Kako dodaje, Narodni muzej je „samo odreagovao kao ustanova zaštite da ne bi bili stalno prozivani“. Obavljen je „komisijski“ deo posla, a za dalje korake je član Komisije Vujošević preporučio CIK, čiji su predstavnici posetili Vranje nakon toga.

Na vašem portalu sam saznala da je autor Stevan Čukić i uspela sam da dođem do njegove rodbine, sestrića Dragana Gašića, koji je u to vreme radio zajedno sa svojim ujakom – kaže Jovanović.

Kako kaže, Čukić je preminuo 2018. godine i nije imao potomke, te je kao član porodice kontaktiran sestrić. Jovanović ističe da još uvek nije došla do skice mozaik-karte, ali da će od značaja biti i 3D model karte koji je izradio pomenuti Stošić. Podseća da je najbitnije zaštitit mozaik tokom zime, kao i da je uprava grada na sebe preuzela odgovornost da od proleća finansijski isprati konzervaciju i restauraciju.

Umetnici: Bitno je da grad ne misli da struka ćuti

Kontaktirali smo prethodne sagovornike, lokalne umetnike Ivicu Stošića i Marka Veljkovića Krapu. Dok Krapa skromno smatra da nije naročito zaslužan i da je više kao građanin skrenuo pažnju na to da je mozaik-karta zbog dugogodišnje izloženosti vremenskim uslovima „stasala za estetsku intervenciju“ i da je potrebno „ozbiljno podmlađivanje od strane stručnjaka“, Stošić ističe da je to dokaz neophodnosti uključivanja „ozbiljnog medija“:

Ovo znači da grad ne misli da struka ćuti. 3D model koji sam izradio bi trebalo da posluži u procesu restauracije, to je skup detaljnih fotografija, nedostaje samo jedan deo u donjem desnom uglu koji, na sreću, nije oštećen – kaže Stošić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci