fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Konačno se obnavlja „mapica“ – Najpre zaštita, traži se konzervator

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju mozaik-karte kod spomenika Čika Mitke početkom juna, nadležni su sredinom juna reagovali i najavili zalaganje za obnovu kultne „mapice“ čiji je istorijski, funkcionalni, umetnički i estetski značaj ozbiljno narušen. Ubrzo su radnici JKP Komrad uredili zelenu površinu na Trgu Republike, a postavljen je i mobilijar. Danas sa terena stižu fotografije na kojima se vidi da će mozaik-karta biti zaštićena.

Mozaik na centralnom platou Trga Republike je decenijama kultno mesto i jedna od najatraktivnijih lokacija za okupljanje na otvorenom, a gotovo da nema Vranjanca koji bar jednom u životu nije tražio svoju ulicu na ovoj karti koja svojom funkcionalnošću i estetskim izgledom pruža savršen spoj likovne umetnosti i urbanističkog rešenja. Kao što smo već pisali, mozaik-karta se 2020. godine, 45 godina od postavljanja, nalazi u očajnom stanju.

Čitav prostor oko mozaika je počeo da dobija obrise početkom 20. veka, najpre je 1903. godine otkriven spomenik Čika Mitke, a prostor oko njega izravnjan i pretvoren u mini-park. Kada je grad ’70-ih godina doživljavao privrednu ekspanziju, povela se debata o uređenju ulica i modernih gradskih trgova. 1974. godine donosi se odluka da se kraj spomenika izradi monumentalna mozaik-karta, i pošlo se od toga da Vranje nema kartu grada izloženu na javnom mestu kao što je to slučaj sa drugim gradovima. Karta je otkrivena 7. Jula 1975. godine, na Dan ustanka naroda Srbije, nekadašnjeg državnog praznika. Čuveni vajar Miodrag Živković, nekadašnji dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu je posredovao sa tadašnjom upravom, a autor mozaika je Stevan Čukić.

Veliki delovi moazik-karte su danas oštećeni; Foto: Slobodna reč

Izgradnja čitavog kompleksa zajedno sa mozaik-kartom trajala je oko sedam meseci. Sama mozaik-karta je napravljena od prirodnog kamena u boji. Pažljivo su postavljene i  metalne pločice sa imenima ulica i drugih objekata. Da bi se omogućio pristup objektu čitav teren je nivelisan, asfaltiran i popločan, dok je metalna ogradica zajedno sa parkićem kojeg je ograničivala uklonjena i zamenjena belim teraco barijerama.

Kabinet gradonačelnika „preuzeo posao“

Prema saznanjima redakcije portala Slobodna reč upravo se u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, koji je nadležan za objekte od kulturno-istorijskog značaja u Vranju, postavlja adekvatna zaštita koja bi trebalo da spreči dalje propadanje mozaika, o čemu je za naš portal već govorio slikar i dizajner iz Vranja Ivica Stošić koji je nedavno na društvenim mrežama objavio interaktivnu trodimenzionalnu prezentaciju mozaik-karte od fotografija nastalih 2016. godine.

Dve neadekvatne obnove i plastika umesto kamena

Za samo četiri godine primetno je drastično propadanje, a Stošić je podsetio i na prethodnu obnovu 2018. godine koja nije bila adekvatna jer su rupe popunjavane keramičkim pločicama bez nekog reda i poštovanja originalnog izgleda. Na nekoliko mesta bilo je komadića keramike koji su bili manje-više slične boje poput tesera kojih više nema, a neki su se i presijavali. Čak je bilo „i plastike u plavoj boji„.

Usledila je nova restauracija 2019. godine, što je Stošić ponovo dokumentovao. Tada je na isti način „zakrpljena“ rupa kao i prethodne godine, ispunjena je peskom a zatim je sve „kaldrmisano“ keramičkim pločicama, da bi na kraju bila skinuta postojeća cokla i postavljen i limeni držač oko mape.

„Neophodna je hitna reakcija i u najmanju ruku zabrana hodanja preko mozaik-karte“ – upozorio je tada Stošić.

Tada je i direktor JP Urbanizam Branimir Stojančić napomenuo da je dosta originalnog materijala sačuvano, uključujući i delove „koje su vandali ostavili iza sebe“ još u periodu kada je gradonačelnik Vranja bio Miroljub Stojčić – mesingane pločice sa nazivima ulica i znamenitosti koje su se nalazile na mapi.

Prema za sada poznatim informacijama, restauraciju kultne mozaik-karte inicirali su zaposleni Narodnog muzeja u Vranju, a konačno je pokrenuta iz Kabineta gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića, u saradnji sa Zavodom. Osim postavljanja zaštite, u toku je i kontaktiranje porodice autora mozaika, kao i pronalaženje adekvatnog konzervatora.

Pre objavljivanja inicijalnog teksta o propadanju mozaika, novinari Slobodne reči razgovarali su sa konzervatorom Goranom Radosavljevićem iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš koji je potvrdio da do tada (10. jun 2020) nije pokretana inicijativa za utvrđivanje mozaika za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture, kao ni da dosadašnjom valorizacijom spomeničkog nasleđa grada Vranja, mozaik nije prepoznat kao dobro sa spomeničkim svojstvima.

„Uslov za sticanje obaveze redovnog održavanja nekog dobra, pa i mozaik-karte, od strane lokalne uprave, bio bi sproveden postupak za valorizaciju, predlaganje i eventualno njegovo utvrđivanje za spomenik kulture“ – objasnio je Radosavljević.

Taj postupak je multidisciplinaran i uglavnom dugotrajan, zbog učešća većeg broja institucija. Završnu reč daje Vlada Republike Srbije, donošenjem odluke o utvrđivanju za nepokretno kulturno dobro i Narodna skupština Republike Srbije odlukom o kategorizaciji nepokretnog kulturnog dobra. Odluka o utvrđivanju sadrži između ostalog konkretne mere zaštite i uslove korišćenja nekog dobra.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci