fbpx
13.9 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Skupština: Ministar može da naredi vakcinaciju, „komunalci“ zvanično mogu da kazne zbog maske

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Poslanici Narodne skupštine Srbije juče su usvojili izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Izmenama je, između ostalog, predviđeno da „komunalci“ izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja distance, kao i da se obavezna ili vanredna vakcinacija naređuje aktom ministra.

Izmenama zakona predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Precizira se da te mere propisuje Vlada, a da kontrolu sprovođenja mera lične zaštite i izricanje novčanih kazni obavlja sanitarna inspekcija. U slučaju širih razmera epidemije, u kontrolu se uključuje i komunalna inspekcija i komunalna milicija kojima će ovo biti „povereni poslovi“

Prekršajne kazne za građane, koji se ne pridržavaju mera lične zaštite od infekcije, poput mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, iznose 5.000 dinara. Kazna za prekršaj pravnog lica u slučaju da ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, biće 300.000 dinara.

Kazna za direktora preduzeća je 50.000 dinara, dok će lice odgovorno za primenu mera lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi primenu tih mera, biti prekršajno kažnjeno u iznosu od 30.000 dinara. Kazna za preduzetnike iznosi 150.000 dinara.

Ministar može da naredi vanrednu vakcinaciju

Izmenama Zakona u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.

Obavezna ili preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Izmenama su definisane i države sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom kao države koje su zahvaćene epidemijom zarazne bolesti, a koje su radi zaštite od unošenja zaraze na teritoriju Srbije određene aktom ministra zdravlja.

Zakonom je propisano da je COVID-19 zarazna bolest i to zarazna bolest koja se prenosi vazduhom, a nad kojom se sprovodi epidemiološki nadzor. Propisuje se i da osoba koju tokom epidemiološkog ispitivanja epidemiolog označi kao „kontakt“ mora da se pridržava mera i uputstava koje odredi nadležni lekar.

Kao posebna mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti uvedena je lična zaštita od infekcije – što je obaveza svakog pojedinca da preduzme mere lične zaštite zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti, a usled nepridržavanja kojih može doći do ugrožavanja zdravlja i života drugih.

Razlika između kućne izolacije i karantina u kući

Definisana je i kućna izolacija kao mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelima od zarazne bolesti, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti i obolelima kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Tu meru nalagaće lekar specijalista za infektivne bolesti ili lekar u skladu sa naredbama ministarstva o čemu će obavestiti nadležnog epidemiologa. Karantin u kući je mera kojom se ograničava sloboda kretanja i nalaže praćenje zdravstvenog stanja licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim.

Nije bilo amandmana

Za izmene Zakona, od 192 prisutna poslanika, glasalo je 189 poslanika, jedan je bio protiv, jedan uzdržan, a jedan poslanik nije glasao. Na predložene izmene Zakona nije podnet nijedan amandman. Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je zaštitnik građana uputio amandman, ali da nije podnet blagovremeno.

Među 250 poslanika Narodne skupštine, 188 je sa liste SNS-a, 32 poslanika je sa liste SPS-a i Jedinstvene Srbije, 11 sa liste Aleksandra Šapića (SPAS) i 19 poslanika je iz manjinskih partija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci