fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Nadležni nakon pisanja „Slobodne reči“: Da mozaik-karti vratimo stari sjaj

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na portalu Slobodna reč pre deset dana objavljen je tekst o tragičnom propadanju mozaik-karte Vranja na Trgu Republike, čiji je istorijski, funkcionalni, umetnički i estetski značaj ozbiljno narušen. U međuvremenu se našoj redakciji obratio direktor JP Urbanizam i izgradnja, i navodeći da „preuzima odgovornost“, najavio obnovu. Pre tri dana su radnici JKP Komrad započeli sređivanje zelene površine oko spomenika Čika Mitke, a juče je na sajtu Grada objavljeno da će se tu urediti staza, postaviti klupe i „prigodan mobilijar“.

Tekst našeg portala o mozaik-karti je jedan od najčitanijih od početka našeg rada, a pored reakcije zvaničnika, bilo je dosta reakcija lokalnih umetnika i građana.

Slikar i dizajner Ivica Stošić je na društvenim mrežama objavio interaktivnu trodimenzionalnu prezentaciju napravljenu od fotografija mozaik-karte koje su nastale 2016. godine. Prema njegovim rečima, godinama je pokušavao da podstakne lokalne medije da pišu o mozaiku, i da je bio zatečen načinom na koji se pristupilo prethodnoj obnovi 2018. godine.

Popunjavali su rupe lomljenim keramičkim pločicama, bez nekog reda, „na brzinu“, ne poštujući originalni izgled. – komentariše Stošić.

Stošić dodaje da su se na nekoliko mesta pojavili i komadići keramike koji su bili manje-više slične boje poput tesera kojih više nema, a neki su se i presijavali. Čak je bilo „i plastike u plavoj boji“ – napominje Stošić. Objasnio nam je da je u tom periodu primetio rupu na mozaiku zbog koje je pokušao da alarmira javnost. Usledila je nova restauracija 2019. godine, što je Stošić ponovo dokumentovao.

Tada je na isti način „zakrpljena“ rupa kao i prethodne godine. Rupa je ispunjena peskom, pa je zatim sve „kaldrmisano“ keramičkim pločicama, da bi na kraju bila skinuta postojeća cokla i postavljen i limeni držač oko mape. Stošić dodaje da je dokumentovao i „najnoviju“ rupu i da je neophodna hitna reakcija i u najmanju ruku zabrana hodanja preko mozaik-karte.

Stojančić: Mozaik će biti adekvatno restauriran

Iako najpre nismo dobili odgovore od Gradskog veća, nakon objavljivanja prvog teksta o mozaik-karti, na zvanični redakcijski mejl stigla je reakcija direktora JP Urbanizam i izgradnja Vranja Branimira Stojančića, koji se složio da su radovi u prethodnom periodu bili neadekvatni kao i da već postoji inicijativa za obnavljanje mozaik-karte.

Nemam ideje ko je to radio i dao ovakve ideje, niti ko je izvodio radove. Ne tražim opravdanje, ali nas je situacija oko „korone“ malo prekinula u aktivnostima, za šta preuzimam krivicu na sebe. – započeo je Stojančić

JP Urbanizam u svom planu za 2020. godinu nije isplanirao obnovu mozaik-karte, ali Stojančić naglašava da je nakon reakcije javnosti „što u Vranju i što van Vranja“ ovo preduzeće odlučilo da se upusti u obnovu mozaik-karte. Prema njegovim rečima, veliki broj građana je reagovao i pokazao zabrinutost, bes i tugu zbog ošećenja mozaika. Reagovali su ljudi koji više ne žive u Vranju a koje mozaik-karta asocira na Vranje i „budi uspomene“. Zbog toga su, kako kaže, „odlučili da se upuste u restauraciju mozaik-karte i da nađu finansijska sredstva„:

Ne želeći da prozivam druge ustanove i službe, nismo naišli na zainteresovanost da se uključe u ovaj poduhvat. – rekao je Stojančić.

Još uvek nema zvanične procene, odnosno ne zna se koliko bi trebalo da se izdvoji za obnovu mozaik-karte. Međutim, ističe da nema sumnje da će od grada Vranja dobiti sredstva jer su u prethodnom periodu za predloge u vezi renoviranja platoa oko fontane kod glavne Pošte, Spomenika Revoluciji, obnove gradskih trgova i česama i td. imali podršku, kao i da su zbog toga „ušli u ovaj projekat“.

Od strane gradonačelnika Milenkovića smo nailazili na iskrenu podršku za ovakve ideje tako da nemamo dileme, da kada zatvorimo finansijsku procenu i uradimo Projekat renoviranja mozaik-karte, da ćemo dobiti sredstva iz budžeta grada Vranja. – kaže Stojančić.

On ističe da je dosta originalnog materijala sačuvano uključujući i mesingane pločice sa nazivima ulica i znamenitosti koje su se nalazile na mapi. Kaže da je za to najzaslužniji bivši gradonačelnik Miroljub Mire Stojčić koji se „dosta angažovao da se karta obnovi“ kao i za sakupljanje delova koje su vandali ostavili iza sebe.

Kako pristupiti obnovi

Ivica Stošić je već ukazao da je mozaik-karta „zrela“ za konzervaciju, i ističe da je to trebalo da se uradi još pre dve godine, a da se u sam proces uključi i stručna javnost. Za početak je potrebno zaustaviti propadanje, čiji je glavni izazivač hodanje preko mozaika.

Istina je da se radi o podnom mozaiku namenjenom za kretanje pešaka po njemu, međutim u trenutku kada makar jedna kockica fali, veoma je lako ostalima da pod pritiskom krenu da ispadaju. – kaže Stošić.

Stošić dodaje da Vranje ima specijaliste i za mozaike, a i da ih nema, ima ih u drugim gradovima. Međutim, Branimir Stojančić kaže da je pre uvođenja vanrednog stanja razgovarao sa umetnicima iz Vranja koji su ranije pokazivali zainteresovanost za mozaik-kartu, ali da sada „nisu bili zainteresovani“. Stošić apeluje da se javni konkurs uputi stvarno stručnim timovima i pojedincima zainteresovanim da pomognu, ljudima sa iskustvom, a ne „poznanicima“.

Mora se uputiti apel Zavodu za zaštitu spomenika kulture da Mapa, kao unikatno, jedinstveno delo koje fascinira posetioce već gotovo pola veka, bude stavljena pod zaštitu države – zaključuje Stošić.

Komentariše da ukoliko Grad ne može da izdvoji sredstva, treba tražiti sponzorstvo, pomoć nekog univerziteta ili možda nekog pojedinca koji želi da dobrovoljno reši ovaj problem. Stošić svoj deo pomoći nudi rekonstrukciju 3D modela mozaika onako kako je izgledao 2016. godine i nada se da će nekom timu stručnjaka koji će mozaik-karti „vratiti izgled što bliži originalu“ ovaj 3D model biti od pomoći.

 Nisam tada pomišljao da će se ubrzo još više raspasti. – kaže Stošić.

Da mozaik-karti vratimo stari sjaj

Ono u čemu se slažu gradski čelnici, građani i lokalni umetnici jeste rešenost da se oštećenje spomenika što pre reši i to na najbolji mogući način.

Juče (19. juna) je na sajtu Grada objavljena informacija o „redovnom prolećnom uređenju javnih površina i gradskog zelenila“ u okvitu kog radnici JKP Komrad intenzivno rade na rekonstrukciji zelene površine platoa na kom se nalazi mozaik-karta. Uklonjeno je svo zelenilo oko spomenika Čika Mitke, a zimzeleno drveće će biti zamenjeno novim cvetnim zasadima. Oko spomenika će biti posejana nova trava a „u konsultaciji sa gradskim urbanistom Jelenom Marković, dogovoreno je da se od kocki uredi staza do spomenika Čika Mitke, kao i da se postave klupe i prigodan mobilijar“. Restauracija mozaik-karte nije pominjana, ali se redakcija pridružuje građanima i javnosti u nadanju da ovo kultno mesto u gradu u skorijoj budućnosti zaista dobije „stari sjaj“.

Slobodna reč još uvek nije dobila komentar članice Gradskog veća za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja Zorice Jović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci