fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Deset dana uoči izbora bez jasnih podataka o širenju virusa u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Podaci o broju obolelih od virusa COVID-19 sa teritorije Vranja i Vranjske Banje su na zvaničnom sajtu Ministarstva poslednji put ažurirani još 10. juna. Samo u prvih deset dana juna je na teritoriji Grada bilo 49 novih zaraženih. U poslednja dva dana jedino putem nekih medija stižu informacije o povećanju broja zaraženih u Vranju.

Poslednja zvanična informacija koju smo dobili tokom intervjua sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem jeste da je u vranjskoj „kovid“ bolnici, do 8:00 časova ujutru 17. juna, bilo smešteno ukupno 68 pacijenata iz celog okruga, a da je bilo oko 50 slobodnih mesta za prijem novih (51).

Danas je na portalu Vranje News objavljena potvrđena informacija da su iz „kovid“ laboratorija u Nišu i Beogradu stigli rezultati u vranjski Zavod za javno zdravlje (ZZJZ), prema kojima u Vranju ima još petoro novih zaraženih, a u poslednjih pet dana oko dvadesetoro novih.

„Statistika iz istog izvora pokazuje da je 20 osoba inficirano koronavirusom na području Vranja u poslednjih pet dana“ – navodi  portal Vranje News.

Ističe se da je zabrinjavajuć povećan broj infekcija na odeljenjima među zdravstvenim radnicima, ali i među osobljem u Domu zdravlja, kao i da „neki od njih imaju srednje tešku kliničku sliku i upale pluća, čak i obostrane„.

„Više Vranjanaca sa težim simptomima i ozbiljnim tegobama završili su u poslednjih petnaestak dana u Kliničkom centru Niš. Ima i onih koji su tamo na respiratoru više od 10 dana.“ – stoji u tekstu portala Vranje News.

Na stranici Službe za odnose sa javnošću grada Vranja, na sajtu Grada, na zvaničnom sajtu ZZJZ i Zdravstvenog centra, ali i na sajtu Ministarstva zdravlja nema zvaničnih podataka. Spisak po gradovima sa ukupnim brojem obolelih na stranici covid19.rs više ne postoji, a stranica je poslednji put ažurirana 7. juna. Podaci o novozaraženima po gradovima i opštinama su na sajtu covid19.data.gov.rs poslednji put ažurirani 10. juna.

Dostupan je podatak o osobama koje su u samoizolaciji, i prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, Vranje je sa 92 lica na četvrtom mestu u Srbiji.

Jedan od članova republičkog Kriznog štaba imunolog dr Srđa Janković je u gostujući u programu Radio-televizije Srbije rekao da je moguće pogoršanje epidemiološke slike i da nisu isključene „određene vrste obaveza koje bi bile sprovođene i zakonski„. Prema njegovim rečima, broj novozaraženih osoba se održava na prilično stabilnom nivou već nekoliko dana, što govori o potencijalu za dalje širenje koronavirusa „koje treba sprečiti da bi se epidemija priveli kraju„.

„Epidemija se nije otela kontroli, ali postoji potencijal da dođe do pogoršanja.“ – rekao je dr Janković za RTS

S obzirom na to da se sutra u Srbiji održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, Republička izborna komisija saopštila je da su zbog glasanja u vreme epidemije, maske i rukavice obavezne za članove biračkih odbora, a biračima se preporučuje da ih nose.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci