fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Kon: Duplo manje respiratornih infekcija u odnosu na isti period u protekle 3 godine

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas kako se nada da vanredno stanje i zaključavanje, kakvo je bilo ovog proleća, neće biti na dnevnom redu Kriznog štaba, ali onda se moraju poštovati preventivne mere. Ako ne može da se sprovede ono što je zahtev da se uspori virus, onda dolazimo u situaciju ubrzanog prenošenja virusa i tada, ponovo kažem, ne može neko da očekuje da ćemo stajati skrštenih
ruku, naglasio je Kon za RTS.

Velika je zabrinutost Kriznog štaba zbog situacije kojih smo svesni, šalju nam slike i poruke i svesni smo da postoje neki nedodirljivi ljudi. To nas frustrira, kao i svakoga drugog. Postignut je konsezsus da je kontrola nešto što mora da ide uz sprovođenje mera“ – predočio je Kon.

Preporuke se, ocenio je on, ne shvataju za ozbiljno, poput nošenja maske na otvorenom gde nije moguća distanca od 1,5 metra ili na šetalistima poput Knez Mihailove ulice.

Kon je rekao da je duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu protekle tri godine, čak i više od toga, što je posledica nošenja maski.

Prema njegovim rečima, krizni štab može da kontroliše stanje u školama i predškolskim ustanovama, dok su veliki radni kolektivi prepušteni sebi.

Oko 15 odsto, negde i 20 odsto ljudi je preležalo koronu, čekamo još podatek, ali to još nije dovoljno da bi nas barijera imuniteta oslobodila od korone“ – ocenio je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci