fbpx
12.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“ na nekoliko lokacija u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / SREMSKA MITROVICA / ŠABAC – Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“, u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije, biće održana od 8. do 11. jula, saopštili su organizatori. Manifestacija će biti održana na Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu, Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici, Naučnom parku u Šapcu i manastirima Šišatovac i Petkovica.

Program „Susret Teslinog naroda u Beogradu“ sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Veliki broj istaknutih ličnosti će učestvovati na Teslinim danima, između ostalih prezviter Oliver Subotić, gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, nekadašnji direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković i drugi.

Organizatori najavljuju brojne teme o Teslinom narodu i predavanja o Srbima u Americi i u Australiji. Teslina naučna fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. i u Srbiji.

Dobitnik nagrade za životno delo je Radovan Ždrale (94), dramski pisac, esejista i vajar, koji je uradio veliki broj Teslinih bista koje je poklanjao školama i drugim obrazovnim ustanovama, a napisao je i tri knjige o Tesli. Iako ima više od 90 godina, i dalje radi sa kamenom i piše. Nagradu će dobiti i Udruženje „Milutin Milanković“ iz Beograda, koje od januara 2007. radi na promovisanju lika i dela ovog velikana srpske i svetske nauke.

Ulaz je slobodan, a zainteresovani za praćenje programa u Beogradu treba da se prijave na imejl-adresu teslinnarod@gmail.com. Broj mesta na Kolarcu je ograničen.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci