fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Marija S. Đorđević uz Denegrija autorka izložbe u Galeriji SANU: Omaž akademiku buntovniku

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Poznati jugoslovenski i srpski istoričar umetnosti i likovni kritičar, prof. dr Ješa Denegri i istoričarka umetnosti poreklom iz Vranja, Marija S. Đorđević, autori su izložbe „Milorad Bata Mihailović. Povodom stogodišnjice rođenja buntovnika akademika“, koja će u organizaciji Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i beogradske Galerije Rima biti otvorena u utorak, 30. maja od 19 časova u Galeriji SANU.

Tim povodom je danas održana konferencija za novinare. Kako je saopšteno iz SANU, izložba ima za cilj da podseti na važnost Mihailovićevog slikarstva i ukaže na nove mogućnosti njegove revalorizacije.

„Tematskim pristupom, koji se bazira na pažljivo odabranim, reprezentativnim slikama, uz dela koje će publika ovom prilikom moći da vidi po prvi put, izložba nudi drugačiji pogled na stvaralaštvo našeg umetnika. Postavka obuhvata dela iz umetnikove porodične zaostavštine, Galerije RIMA, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i privatnih kolekcija“ – navode autori.

Početni segment izložbe usmeren je na najznačajniji period slikarstva Milorada Bate Mihailovića, koji čine apstraktni pejzaži, slike velikog formata nastale u Parizu, tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Kroz analizu pojma apstraktni pejzaž, preuzetog iz francuske likovne kritike, ova tematska celina usmerena je na odnos između apstraktne forme i referencijalnog, predmetnog značenja u kontekstu Mihailovićevih slika.

Foto: Nemanja Đorđević

Drugi segment posvećen je topografskim odrednicama – Beogradu, Parizu i Njujorku, kao važnim životnim i umetničkim epicentrima, kojima je slikar posvetio serije slika. Naposletku, treći segment izložbe donosi hronološki najraniji period stvaralaštva, predstavljen kroz portrete – lica beogradskog perioda, kojima se postavlja pitanje prisustva figure i njenog naizmeničnog iščeznuća u slikarevom opusu.

„Od svojih početaka, zadarski buntovnik, zatim slikar pariskog iskustva i član Srpske akademije nauka i umetnosti van radnog sastava, Milorad Bata Mihailović obeležio je važan period u srpskoj modernoj umetnosti. Njegova dela nalaze se u važnim muzejima u Srbiji i inostranstvu, te brojnim privatnim kolekcijama“ – navodi SANU.

Foto: Nemanja Đorđević

Izložbu prati katalog sa biografijom autora, stručnim tekstovima, intervjuom i sadržajnom dokumentarnom i vizuelnom građom. Publika će moći da pogleda izložbu do 13. avgusta.

Pročitajte više: 

Za obnovu „mozaik-karte“ potrebno 22.000 evra, Grad očekuje pomoć Ministarstva kulture

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci