fbpx
16.5 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

Za obnovu „mozaik-karte“ potrebno 22.000 evra, Grad očekuje pomoć Ministarstva kulture

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Završeni su idejno rešenje i izvođački projekat sanacije monumentalnog mozaika Karta Vranja iz 1975. godine, prema kojima je procenjena okvirna cena restauracije oko 2.600.000 dinara, saopšteno je redakciji portala Slobodna reč iz kabineta gradonačelnika Slobodana Milenkovića. Grad je za sredstva konkurisao kod Ministarstva kulture i informisanja, u nadi da će „prepoznati umetničku vrednost ovog projekta i odobriti potrebna sredstva“. U međuvremenu, mozaik ostaje pokriven i zaštićen od gaženja i atmosferskih prilika.

Sredinom novembra 2020. godine je restauracija mozaik-karte Stevana Čukića, koja je prethodno bila izložena višegodišnjem propadanju, zvanično pokrenuta iz Kabineta gradonačelnika, kao odgovor na inicijativu višeg kustosa Galerije Narodnog muzeja u Vranju Mire Jovanović, nakon izveštavanja portala Slobodna reč i skretanja pažnje naših sagovornika, vranjskih umetnika Ivice Stošića i Marka Veljkovića Krape.

„Ubeđen sam da će građani Vranja tokom leta biti u prilici da mozaik vide u novom ruhu i da će isti predstavljati važan deo istorijsko-turističke ponude grada i ponos nas samih Vranjanaca“ – poručio je Zoran Spasić iz Odeljenja za poslove organa Grada.

Grad je kao „vlasnik“ prostora na kom se nalazi popularna „mapica“ najpre zaštitio mozaik, uz konsultacije sa Centralnim institutom za konzervaciju iz Beograda i profesorom Draganom Gašićem, koji je sestrić autora mozaika Stevana Čukića. Ispostavilo se da je Gašić zajedno sa Čukićem radio na ovom delu, a ubrzo su preduzete trenutne mere zaštite od gaženja, kiše, snega, mraza itd.

Nakon objavljivanja teksta Tragično propadanje mozaik-karte – Grad mora ozbiljnije da pristupi obnovi 10. juna 2020. godine, našoj redakciji se obratio tadašnji direktor JP Urbanizam i izgradnja Branimir Stojančić, navodeći da „preuzima odgovornost“, a ubrzo su se u kampanju za obnovu mapice uključili Narodni muzej i Kabinet gradonačelnika.

Umetničko delo i bitan svedok istorije Vranja

Mozaik-karta na centralnom platou Trga Republike je decenijama kultno mesto i jedna od najatraktivnijih lokacija za okupljanje na otvorenom. Gotovo da nema Vranjanca koji bar jednom u životu nije tražio svoju ulicu na ovoj karti koja svojom funkcionalnošću i estetskim izgledom pruža savršen spoj likovne umetnosti i urbanističkog rešenja. Mozaik-karta se 2020. godine, 45 godina posle postavljanja, nalazila u očajnom stanju.

Višegodišnje propadanje mozaik-karte, bila je neophodna hitna reakcija; Foto: Slobodna reč

Ovaj mozaik koji prestavlja geografsku kartu grada Vranja, nalazi se ispred Spomenika oslobodiocima Vranja, popularnog Čika Mitketa. Smeštena je između novog pokockanog šetališta i nekadašnjeg Hotela VranjeČitav kompleks Trga Republike građani kolokvijalno nazivaju „kocke zbog belih kocki koje služe za sedenje, ili „mapica“.

Ova turistička atrakcija je i zanimljiva „Instagram lokacija“, dobro izgleda na fotografijama, jedinstveno je mesto u centru Vranja i jedno od najčešćih mesta susreta.

Autor samog mozaika je pomalo zaboravljen akademski slikar i grafički dizajner Stevan Čukić, rođen u Peći, koji je 1965. godine diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i za života dobio više priznanja za svoj rad. U umetničkim krugovima ostao je poznat po izradi i dizajnu tekstila.

Izgradnja čitavog kompleksa zajedno sa mozaik-kartom trajala je oko sedam meseci. Sama mozaik-karta je napravljena od prirodnog kamena u boji. Pažljivo su postavljene i metalne pločice sa imenima ulica i drugih objekata. Da bi se omogućio pristup objektu čitav teren je nivelisan, asfaltiran i popločan, dok je metalna ogradica zajedno sa parkićem kojeg je ograničivala uklonjena i zamenjena belim teraco barijerma.

Novoizgrađen kompleks otvoren je 7. jula 1975, odnosno na Dan ustanka naroda Srbije koji je u našoj zemlji, bio državni praznik sve do 2001. godine. U dogovorima o uređenju kompleksa sa vranjskim vlastima početkom sedamdesetih godina, Udruženje likovnih umetnika za primenjene umetnosti Srbije predstavljao je čuveni vajar Miodrag Živković, tadašnji dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i autor više memorijalnih kompleksa u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci