fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Medicinske škole i dalje najpopularnije među malim maturantima

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Forum srednjih stručnih škola saopštio je danas da se iz upisa u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. može zaključiti da je popularnost medicinskih škola i dalje najveća.

U nekim sredinama, kao što je slučaj u Novom Pazaru, za upis na smer medicinski tehničar bilo je potrebno minimum 91,6 poena, a za smer zubni tehničar 88,6 poena, dok je za smer farmaceutski tehničar bilo neophodno minimum 87,9 bodova.

U Vranju je za Medicinsku školu, smer medicinska sestra bilo neophodno minimalno 91,66 bodova, a u Leskovcu 89,35.

„Ovo nam pokazuje da su odlični đaci, čak i vukovci, upisivali medicinske škole. Ovi podaci nam takođe pokazuju da je trend da će većina posle završene srednje škole otići u inostranstvo, gde su primanja za ove profile značajno veća nego kod nas“, istakao je Forum.

U saopštenju se poziva na povećanje plata zdravstvenim radnicima kako mladi ne bi otišli iz zemlje.

Dodaje se da su među popularnim srednjim stručnim školama i Vazduhoplovna akademija, gde se za jedno mesto prijavilo i po četiri učenika, a gde je minimalan broj bodova za upis na smer aviotehničar bio 89,26.

Ističe se da su popularni i ugostiteljstvo i turizam, a da je razlog dobra praktična nastava i da se može zaključiti da će razvojem turizma i hotelijerstva samo u Beogradu u bliskoj budućnosti biti potrebno više od 100.000 radnika tog profila.

Forum je dodao da su elektrotehničke škole, naročito IT smer, doživele pad kada je reč o minimalnom broju poena za upis.

Dodaje se da se gimnazije tradicionalno popunjavaju u velikim gradovima blizu univerziteta i visokih škola, ali da je zabrinjavajući podatak da su gimnazije u manjim sredinama poput Jagodine, Paraćina, Bora, Zaječara, Knjaževca, Velike Plane, Čačka i drugih mesta „ostale poluprazne ili je ostalo mesta koja mogu biti popunjena u drugim upisnim rokovima“.

Forum je dodao da Srbija oskudeva dobrim majstorima, a pojedine srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta iako su u pitanju zanimanja koja su deficitarna i dobro plaćena.

„Na primer, zavarivači mogu da imaju primanja kao radnici u IT sektoru, ali interesovanje za ovaj profil je i dalje jako malo“, istakao je Forum.

Dodaje se da bi poljoprivredne škole trebalo da budu među najtraženijim u Srbiji.

„Zato apelujemo na nadležne da urade sve što je u njihovoj moći kako bi ovi profili bili promovisani. Takođe, predlažemo da se uradi bela knjiga za poljoprivredne škole“, naveo je Forum.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci