fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Međak: Vlada Srbije istovremeno anti-EU i pro-EU, to ne funkcioniše u praksi

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak je u nedavnom intervjuu u emisiji EWB Screening portala European Western Balkans izjavio da očekuje veći pritisak iz EU u narednom periodu, jer stvari u Srbiji ne idu u dobrom pravcu. Dodao je da se to vidi iz dokumenata kao i da je Evropska unija toga svesna, te je samo pitanje u kom će trenutku reagovati. 

Prema njegovim rečima, dosadašnji diplomatski rečnik koji je dolazio iz EU često nije jasan široj javnosti i u uslovima kontrolisanih medija se često može izokrenuti. Ističe da je Evropska unija već naglasila u Zagrebačkoj deklaraciji da će novi godišnji izveštaji i dokumenti EU biti mnogo jasniji, sa manje diplomatskog jezika i više otvorenih izjava šta ne valja. Komunikacija elita prema građanima, kako je ocenio, je jedan od osnovnih problema kada je reč o procesu evropskih integracija Srbije.

„Iz naše Vlade možete da čujete jasne anti-EU poruke, kao i jasne pro-EU poruke – svako može da čuje šta mu odogovara. Međutim, to ne može da funkcioniše u praksi“ – naglasio je Međak.

On je dodao da se u poslednje vreme mogu čuti mnoge različite poruke iz Brisela koje nisu pohvalne, ali te poruke nećete videti u sredstvima informisanja sa nacionalnom frekvencijom.

„EU ne možete gledati kao monolitnu organizaciju – uoči izbora u Srbiji tri grupe u Evropskom paralamentu izjavile su da situacija u Srbiji ne ide u dobrom pravcu – ali to javnost nije čula“ – podsetio je.

Komentarišući tempo procesa pristupanja Srbije EU, Međak je rekao da su prethodne četiri godine bile idealni period, u kojem je Vlada imala komfornu većinu u parlamentu, uglavnom pro-evropsku opoziciju, ekonomsko okruženje je bilo povoljno, a u tim uslovima nije uspeo da se postigne značajan napredak u reformama. Srbija je, prema njegovim rečima, za jednu godinu napredovala za jednu ocenu u jednom poglavlju.

Odluka da se ne otvori novo pregovaračko poglavlje sa Srbijom je bila politička, dodaje, jer je i čitav proces pristupanja Eu politički proces. Podseća da „snagu“ u pregovorima Srbiji daje snaga domaćih reformi i domaćih dokumenata koja, kako ocenjuje, ne postoji. Na pitanje da li je najava predsednika Aleksandra Vučića da Srbija može da postane članica EU do 2026. realna, Međak je odgovorio da to nije slučaj.

Nerealna najava predsednika da Srbija uđe u EU do 2026.

Da bi Srbija ušla u EU do 2026. godine, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučuć, ugovor o pristupanju se mora potpisati u junu 2024. godine, što znači da do decembra 2023. moraju da se zatvore sva pregovaračka poglavlja, a dalje zbog toga u septembru te godine Evropska komisija mora da kaže da je sve spremno, objašnjava Međak.

„Ova godina je već izgubljena zbog izbora i formiranja Vlade, kao što će delimično biti i 2022. zbog predsedničkih izbora“ – dodaje.

Međak se u intervjuu osvrnuo i na listu organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca koje Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija sumnjiči za ovu radnju. Jedna organizacija na listi koja je dostpela u javnost je i Evropski pokret. Da bi se takva provera radila, kako kaže, mora postojati osnovana sumnja jer „nema tu nikakve redovnosti„. Dodaje da se organizacije sve vreme pitaju koja je to osnovana sumnja, kao i da nije jasno kako je sama lista napravljena.

„Jedini zajednički imenitelj organizacija je što su kritične prema Vladi“ – rekao je Međak.

Za EU, koja već kritikuje spor proces evropskih integracija, je stavljanje organizacija na ovakvu listu vid pritiska, zaključuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci