fbpx
29 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Nagrada za film vranjskog reditelja u Milanu: Ježin „Guguto Memeto“ osvaja Evropu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

MILANO / BANJA LUKA / VRANJE – Film „Guguto Memeto“, Vranjanca Branislava Stošića Ježe, osvojio je nagradu za najbolji dizajn seta (Zorana Klječanin) na Festivalu kratkih filmova u Milanu (Italija), saopštili su organizatori.

Film „Guguto Memeto“ – čiji je scenarista i reditelj Stošić a za koji je scenario pisan po istoimenoj priči Stefana Tićmija – bajkolika je priča smeštena u Selu na rubu razuma, u kojem živi vračara Slutka. Ona predviđa ko sledeći umire, a u njenoj blizini živi slovoslagač Moća – on slaže slova na krstove. Njihove kuće su povezane žicom, a na žici je ptica – glasnica. Moćin život je tih i jednoličan, sve dok jednoga dana ne dobije papirić sa svojim imenom.

Podsetimo, nova knjiga Tićmija, „Guguto memeto“, i istoimeni nagrađivani film Stošića, u sredu, 31. januara, biće predstavljeni beogradskim čitaocima i publici. Kako je najavljeno iz Biblioteke grada Beograda, u Rimskoj dvorani će, od 19 časova, knjigu predstaviti Jelena Mitić, Marija Pejić i autor Stefan Tićmi, a zakazana je i projekcija istoimenog kratkog filma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Shorts Film Festival (@milanshortsfilmfestival)

Inače, po ovoj priči Tićmija snimljen je film u režiji Branimira Stošića Ježe, koji je na prošlogodišnjem festivalu „Zlatna mimoza“ u Herceg Novom proglašen za najbolji studentski film, a bio je i među nominovanima na prestižnom festivalu u Sarajevu. Film ovog Vranjanca nagrađivan je i na festivalima u Novom Sadu, Grčkoj i Češkoj.

Producent filma je Đorđe Ćirić, scenarista, pored Stošića, je višestruko nagrađivani pisac Stefan Tićmi, a u autorskoj ekipi su Goran Puzić, Zoran Pilipović, Hajrudin Muhić, Igor Suzić, Zorana Klječanin. U filmu igraju Tijana Pečenčić, Duško Mazalica, Božana Bijelić.

U intervjuu koji je dao za Slobodnu reč, u oktobru prošle godine, Branislav Stošić Ježa govorio je, između ostalog, i o osnovnoj ideji filma „Guguto Memeto“.

„Želeli smo da preispitamo do kojih granica osećaj krivice, nataložena trauma i nesuočavanje sa prošlošću može da dedukuje jednog čoveka i promeni mu život. Ali stilska rešenja su bila da priči pristupimo iz drugog ugla, da je smestimo u jedan izmešten, bajkovit svet, da atmosfera bude topla, da to bude spolja, a da sve o čemu pričamo, taj čemer i to crnilo, bude unutra. I mislim da je baš taj naš pristup i privukao ljude, to što smo pokušali da jednu univerzalnu temu ispričamo kroz bajku, filmskim jezikom“, rekao je tada Stošić, student završne godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Guguto memeto; Foto: Promo/Zoran Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci