fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Najmanje 3.700 lažno pozitivnih zbog greške u testovima kompanije iz Kine čije je i „Vatreno oko“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

STOKHOLM / BEOGRAD / NIŠ – Kako je juče saopštila Agencija za javno zdravlje Švedske, oko 3.700 ljudi u ovoj zemlji je dobilo pogrešnu dijagnozu i vođeni su kao pozitivni na virus COVID-19, zbog greške u testovima kineske kompanije BGI Genomics. Od ove kompanije je Srbija dobila i dve laboratorije Vatreno oko u kojima se vrše PCR testiranja.

Na zvaničnom sajtu BGI Genomics-a stoji informacija da je komplet njihovih testova za detekciju distribuiran u više od 180 zemalja sveta, a među njima je i Srbija. Kako se navodi u jednom od saopštenja sa sajta, Vlada Srbije i ova kompanija su na onlajn sastanku održanom 8. aprila ove godine potpisale sporazum u kojem Vlada odobrava BGI da izgradi dve „Huo-Yan“ ili „Fire Eye“ (Vatreno oko) COVID-19 laboratorije, jednu u prestonici a drugu u „južnom gradu“ Nišu.

Fotografija sa onlajn potpisivanja sporazuma; Foto; BGI Genomics / Vlada Srbije

Dalje se navodi da će Srbija poslati čarter letove u Kinu kako bi se transportovali stručnjaci BGI i oprema, kao i da su prve zalihe iz inostranstva koje je Srbija dobila da se bori sa epidemijom bili SARS-CoV-2 kompleti testova koje je napravio BGI.

„U noći 15. marta, zalihe ovih kompleta koje je donirala Mammoth Fondacija su stigle u Srbiju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić su izdali zvanično saopštenje u ime srpske Vlade, izražavajući srdačnu zahvalnicu Kini i kineskom narodu– stoji u tekstu.

U Srbiji još uvek nije zvanično prijavljen problem sa funkcionisanjem testova, a prema saopštenju pomenute švedske državne Agencije za javno zdravlje, ovi kompleti testova su dali pogrešno pozitivne rezultate jer zbog greške, metoda ispitivanja nije uspela da napravi razliku između niskog nivoa virusa COVID-19 i negativnog uzorka. Prema njihovim rečima, netačan test prijavljen je Agenciji za medicinske proizvode, obavešteni su nadležni u EU i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

„Dobro je što je greška otkrivena i što su sada preduzete neophodne mere da bi se osigurao kvalitet rezultata testiranja. Ovo vrlo ozbiljno shvatamo“ – rekla je Karin Tegmark Vizel, šefica odeljenja švedske Agencije za javno zdravlje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci