fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Nasilni protesti protiv vlasti zbog strogih mera i sumnje u prikrivanje informacija

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić izrazio želju da zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada donese odluku o ponovnoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa, revoltirani građani počeli su da se spontano okupljaju ispred Narodne skupštine, što se pretvorilo u višečasovni masovni, nasilni protest. Povređeno je nekoliko desetina policajaca i demonstranata.

Informacije o sinoćnjim dešavanjima u prestonici nisu bile dostupne svim građanima Srbije jer kanali sa nacionalnom pokrivenošću nisu izveštavali sa lica mesta o događajima ispred Narodne skupštine. Na prvom programu Radio-televizije Srbije, javnom servisu građana, je tokom nereda prikazivan film, da bi se tek pola sata pre ponoći pojavio kajron, traka sa obaveštenjima o nasilnim protestantima a u vestima u ponoć gostovao direktor policije Rebić, koji je osudio „huligansko ponašanje“ i rekao da je povređeno više policijskih službenika.

Demonstranti su ušli u hol Skupštine, nakon čega ih je policija pendrecima isterala. Protesti su prerasli u nasilne, korišćen je suzavac u velikoj meri, a pored pripadnika žandarmerije učestvovali su konjica, policijski psi i policajci u civilu. Zabeležena je policijska brutalnost i povređeno je više desetina protestanata i policajaca.

Pored prenosa korisnika društvenih mreža i YouTube kanala, sa terena su uživo iz minuta u minut izveštavale novinarke televizije N1 i ekipe TV Nova S. Prema snimcima, grupa građana se okupila ispred Skupštine Srbije protestujući zbog povratka restriktivnih mera i ponovnog uvođenja policijskog sata. Među okupljenima je bilo mnogo mladih ali i porodica sa decom, penzionera a ubrzo su im se pridružili studenti iz domova.

„Građani kažu da se osećaju prevareno i ističu da im ne smeta policijski čas već to što ih je ‘vlast lagala’ jer su u prethodnih mesec dana održani izbori, fudbalski derbi, žurke i proslave mature“ – prenosi N1.

Okupljeni su upućivali pogrdne reči na račun predsednika Srbije i vladajuće stranke, a u pokušaju da probiju policijski kordon su srušili sigurnosna vrata i upali u hol Narodne skupštine. Posle petnaestak minuta policija ih je silom potisnula iz Skupštine, a okupljeni su pripadnike snaga bezbednosti na stepeništu Skupštine gađali kamenicama, flašama i limenkama.

„Nije mirno, gađaju nas. Mi smo mirni, slobodno kažite da nas gađaju“ – rekao je novinarki N1 pripadnik Žandarmerije.

Kako se navodi, među demonstrantima je bilo i opozicionih političara koji su ostali ispred Skupštine kada je deo okupljenih upao u zgradu, ali bilo je i sukoba među protestantima zbog njihovog dolaska. Pojavili su se i navodi o tome kako su protestanti odatle „oterali“ bivšeg člana Dveri Srđana Noga, koji je za njima ušao u parlament. Kako prenosi Nova S, policija je nakon upada u Skupštinu na narod krenula pendrecima, štitovima, suzavcem i šok bombama. 

Oko pola sata pre ponoći je policija počela da upotrebljava veliku količinu suzavca što je rasteralo demonstrante koji su se odatle nakon toga okupili ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici u blizini Skupštine. Oko zgrade Narodne skupštine bilo je više kordona kojima se sprečava povratak učesnika protesta ka zgradi parlamenta. Nakon višečasovnih sukoba policija je uspostavila kontrolu oko 02:00 sata ujutru.

Društvene mreže preplavljene su snimcima sa protesta na kojima se vide krvave glave demonstranata, zapaljeni kontejneri i policijska vozila.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci