fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Natalija Stojmenović podnela krivičnu prijavu protiv Šapića

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Odbornica u Skupštini Grada Beograda Natalija Stojmenović i njen kolega Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, podneli su Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu krivičnu prijavu protiv aktuelnog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i dvojice njegovih saradnika, zbog osnovane sumnje da su nudili mito i nameštali javnu nabavku firmi Kentarkt, koja se od 2011. godine bavila naplatom usluga javnog prevoza u Beogradu.

Kako stoji u krivičnoj prijavi koju je Stojmenović podelila u priči na svom Instagram nalogu, osim Šapića, prijavili su šefa kabineta gradonačelnika Nenada Milanovića i šefa pravne službe JKP „Naplata prevozne usluge“ Srđana Sandića.

Prijavu su podneli zbog „osnovane sumnje da su Milanović i Sandić, u skladu sa prethodnim dogovorom, odnosno po nalogu Šapića“, 9. marta 2023. godine, „svesni zabranjenosti dela i želeći njegovo izvršenje“, u službenim prostorijama gradske uprave, kao javni službenici Grada Beograda, radi zaključenja sporazumnog raskida ugovora zaključenog 2021. godine između Grada Beograda i privrednog društva Kentkart Southeast Europe, nudili mito i nameštanje javne nabavke zastupniku Kentkarta Veljku Vlahoviću, članu privrednog društva ove firme Savu Terziću ali i turskom državljaninu Redžaju Kolaju, koji je predstavnik većinskog vlasnika Kentkarta (Kompanija Kentkart Global Elektronik Anonim Sirketi).

Prema navodima Stojmenović i Veselinovića, Šapić je počinio krivično delo „Trgovina uticajem iz člana 366 stav 3 KZ“, jer je preko trećih lica kao neposrednih izvršilaca, Milanovića i Sandića, obećao da će posredovati da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti, odnosno, obećao je da će „namestiti tender“. Dodatno, navodi se da su Šapić, kao podstrekivač i Milanović i Sandić kao saizvršioci, počinili krivično delo Zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom iz člana 228 stav 2, zato što su obećali da će korišćenjem svog položaja kršiti zakonske propise i tako „namestiti tender“.

Podsećamo, krajem septembra prošle godine je u Skupštini grada Beograda osnovano novo Javno preduzeće Naplata prevozne usluge, iako grad još uvek nije raskinuo saradnju sa turskom kompanijom „Kentkart“, u čijoj nadležnosti je bila naplata usluga javnog prevoza u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić tada je rekao da je nezadovoljan naplatom karata, te da se zbog toga planira da naplata javnog prevoza pređe u ruke grada.

Tako su u februaru ove godine odbornici Skupštine grada glasali su za tekst sporazuma o raskidu ugovora Kentkartom, a u tekstu sporazuma koji je sačinila Gradska uprava navodi se da je Kentkart izvršavao sve svoje ugovorne obaveze i da je inicijator sporazumnog raskida Grad.

Međutim, Šapić i saradnici su po svemu sudeći ipak imali plan da nastave saradnju sa Kentkartom, ponudivši im namešteni tender. Naime, pre dva dana su istraživački novinari BIRN-a objavili tekst i snimak, koji je, kako su naveli, dokaz da je Šapićev šef kabineta nameštao tender.

„Predstavnici grada Beograda nudili su turskoj kompaniji Kentkart, zaduženoj za sistem naplate karata u gradskom prevozu, novi posao koji bi im bio dodeljen na nameštenom tenderu, ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora, pokazuju audio snimci do kojih je došao BIRN. Predstavnici Kentkarta su ovu ponudu odbili“ – objavio je BIRN.

Srpski partner Kentkarta Terzić za BIRN kaže da mu nije jasno kako su novinari došli do snimka sa sastanka, ali potvrđuje da je ono što se čuje na snimku autentično i da je Milanović Kentkartu nudio novi posao koji bi turska kompanija dobila na nameštenom tenderu.

„Potvrđujem Vaše navode o tome da nam je nuđeno nameštanje buduće javne nabavke pod uslovom da potpišemo ponuđeni sporazumni raskid ugovora. To nam je nuđeno u više navrata. Da je ugovor bio štetan i da postoje elementi za raskid ugovora, Grad nam nikada ne bi nudio nastavak saradnje. O ovom događaju napravili smo službenu belešku i predali našem pravnom timu. To je sve što Vam mogu reći, jer ćemo sve dalje aktivnosti raditi u skladu sa savetima našeg pravnog tima“ – odgovorio je Terzić za BIRN.

Kako podseća BIRN, Kentkart je bio zadužen za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine i prvi ugovor je potpisan u vreme kada je gradonačenik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik. Novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci